Тръмп е много "обиден" от подкрепата на Путин за Харис

1
Анализатори: Изявленията на Путин целят да всеят раздор в американската политическа сцена
Анализатори: Изявленията на Путин целят да всеят раздор в американската политическа сцена

Анализатори: Изявленията на Путин целят да всеят раздор в американската политическа сцена

В разгара на предизборната надпревара за президентския пост в Съединените американски щати, бившият държавен глава Доналд Тръмп реагира остро на коментарите на руския президент Владимир Путин относно кандидатурата на Камала Харис. Според информация, публикувана в "Киев Индипендънт" на 7 септември 2024 година, Тръмп е изразил силно недоволство от привидната подкрепа на Путин за неговата опонентка.

На 5 септември 2024 година руският лидер направи провокативно изявление, в което посочи настоящия американски президент Джо Байдън като свой "фаворит" за предстоящите избори. Въпреки това, след оттеглянето на Байдън от надпреварата, Путин заяви, че ще "подкрепи" Харис – ход, който мнозина анализатори определят като опит за намеса в изборния процес на САЩ.

Изявлението на Путин съвпадна с обявяването на мащабни мерки от страна на американското правителство за противодействие на руската намеса в изборите. Москва и преди е била обвинявана в използването на дезинформационни кампании и подобни тактики в подкрепа на Тръмп срещу Хилари Клинтън през 2016 година и срещу Джо Байдън през 2020 година.

По време на предизборен митинг в щата Уисконсин, Тръмп категорично отхвърли подозренията за връзки с Русия, заявявайки: "Никой американски президент не е бил по-строг към Русия от мен". Той отново изрази убеждението си, че ако той беше президент, Русия никога не би нахлула в Украйна.

Възможността за завръщането на Тръмп в Белия дом предизвиква сериозни опасения в Украйна. Сигнали от близкото обкръжение на бившия президент подсказват, че той може да се опита да окаже натиск върху Киев за отстъпване на територии и други компромиси в името на мирно споразумение. Тези притеснения се засилиха след избора на сенатора от щата Охайо, Джей Ди Ванс, известен с критичното си отношение към помощта за Украйна, за кандидат-вицепрезидент в екипа на Тръмп.

Въпреки че в миналото Тръмп нееднократно е изразявал възхищението си от Путин, руският президент през септември 2023 година заяви, че Тръмп би могъл да разреши конфликта в Украйна "за няколко дни". Самият Тръмп твърди, че ще сложи край на войната в рамките на 24 часа, без обаче да представи конкретен план за постигането на тази амбициозна цел.

От своя страна, администрацията на Байдън позиционира Съединените щати като водещ военен донор за Украйна и инициатор на санкции срещу Москва. Въпреки това, подходът на Байдън е бил критикуван като недостатъчно последователен и ограничителен в стратегията си за подкрепа.

Предстоящите президентски избори в САЩ се очертават като ключов момент не само за вътрешната политика на страната, но и за геополитическата ситуация в световен мащаб, особено по отношение на конфликта в Украйна и отношенията между Вашингтон и Москва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари