Трафикът е интензивен на граничните пунктове с Румъния

0
Товарните превози под натиск на северната граница на България
Товарните превози под натиск на северната граница на България Снимка: БТА / Архив

Товарните превози под натиск на северната граница на България

Българската гранична полиция съобщава за засилен трафик на няколко ключови гранични контролно-пропускателни пункта (ГКПП) в страната. Особено натоварени са пунктовете по границата с Румъния, където се наблюдава интензивно движение на товарни автомобили на изход.

На ГКПП "Оряхово", ГКПП "Никопол", ГКПП "Кардам" и ГКПП "Дуранкулак" се отчита повишен трафик за излизащи от страната камиони. Това създава потенциални забавяния за шофьорите на тежкотоварни превозни средства.

Междувременно, на Дунав мост при Русе се извършва мащабен ремонт на българския участък. В резултат на това е въведена временна организация на движението, която значително ограничава пропускателната способност на съоръжението. Трафикът е сведен до една лента, регулирана от светофарна уредба.

За да се облекчи натоварването на ГКПП "Дунав мост", властите препоръчват на шофьорите да обмислят алтернативни маршрути. Сред предложените варианти са ГКПП "Силистра", ГКПП "Кардам" и ГКПП "Дуранкулак". Допълнителни опции са ГКПП "Кайнарджа" и ГКПП "Крушари", които обаче имат ограничено работно време - от 8:00 до 20:00 часа всеки ден, и не допускат преминаването на товарни автомобили.

На южната граница ситуацията е по-спокойна. Трафикът на всички гранични пунктове с Гърция се описва като нормален. Въпреки това, поради увеличения брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, се наблюдава повишено натоварване на ГКПП "Кулата" и ГКПП "Маказа".

За да се избегнат потенциални задръствания, от Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) препоръчват използването на алтернативни пунктове с по-ниска натовареност. За пътуващите към Солун, Кавала и Халкидическия полуостров се предлага ГКПП "Илинден" като алтернатива на ГКПП "Кулата". Туристите, насочващи се към Ксанти, Комотини и остров Тасос, могат да преминат през ГКПП "Златоград" вместо ГКПП "Маказа". За дестинации около Александруполис се препоръчва ГКПП "Капитан Петко войвода".

Важно е да се отбележи, че през граничните пунктове "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" е разрешено преминаването само на леки автомобили и микробуси.

На западната граница ситуацията е спокойна. Трафикът на всички гранични контролно-пропускателни пунктове със Сърбия и Република Северна Македония се определя като нормален.

Въпреки това, на ГКПП "Гюешево" от 26 август 2024 година започва изпълнението на проект, свързан с изграждането на Системата вход/изход на Европейския съюз. Това ще доведе до временни промени в организацията на движението, като товарните автомобили ще бъдат пренасочвани през трасетата за леки автомобили. Възможно е да възникнат известни затруднения при преминаването през този пункт.

На границата с Турция не се съобщава за необичайни ситуации, като трафикът на всички гранични контролно-пропускателни пунктове се определя като нормален.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари