Това не е Долината на смъртта, а язовир Широка поляна

0
67% от язовирите в България заплашени от пресушаване
67% от язовирите в България заплашени от пресушаване

67% от язовирите в България заплашени от пресушаване

На 23 август 2024 година язовир "Широка поляна" прилича повече на безжизнен пейзаж, отколкото на обширен водоем. Обстановката напомня на прочутата Долина на смъртта в Калифорния – сухо и опустошено. Основната причина за тази тревожна гледка е комбинацията от засушаване и високи температури, които измъчват региона. Допълнителен фактор за недостига на вода са старите водопроводни мрежи в някои населени места, както и амортизираните напоителни системи, които водят до огромни загуби на воден ресурс.

Зад този язовир стоят и редица други водоеми в страната, които също са заплашени от пресъхване.

Данните показват, че 35 от общо 52 язовира в България – или 67% от значимите водни резерви на страната – са под заплаха. Сред най-засегнатите язовири са:

  • "Широка поляна" – само 2,39% от полезния му обем остава пълен.
  • "Порой" – 3,23%
  • "Пясъчник" – 5,86%
  • "Копринка" – 14,88%
  • "Тополница" – 15,30%
  • "Домлян" – 20,06%
  • "Бели Лом" – 21,50%
  • "Ахелой" – 22,03%
  • "Рабиша" – 23,49%
  • "Жребчево" – 25,80%

Националната електрическа компания (НЕК ЕАД) обяснява, че ниското ниво на водите в язовир "Широка поляна" се дължи на необходимостта от оглед и рехабилитация на съоръжението, което свързва язовира с язовир "Голям Беглик". Специалисти от компанията в момента работят по този проект, следвайки стриктно нормативните изисквания, с цел да осигурят сигурността, безопасността и надеждността на съоръженията. Очаква се рехабилитацията да приключи до 2 септември 2024 година, след което ще започне постепенното пълнене на язовира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    До Някой
    Много правилно казва първи.И не са ти виновни комунягите защото те са избити до 57/60 година.В България комунизъм никога не е имало,както е видно и демокрация.Истината: Гербаджиите кои са и на кой слуги бяха или техните родители и роднини? Се До Се то какви са? Как честито са се изучили през "комунизма" ? Вили,апартаменти и т.н. В България няма контрол и всеки прави каквото си поиска.Мушкат надолу за да не се ръгат горе.Какви сини,червени,зелени? Глупости. Истински банди от тихи рушители на закона.И когато някой е излишен става жертвено агне.Престъпни структури управляват държавата и делят.Оформили са се по произход и родова линия по партиен билет,номенклатурно участие,по линия на спорта и бившето дс.Там грабят и оцеляват.Пачки,пачки по стотачки.Яде и пие народа,а хапльвците ги търпят че и бой ядат.Това е истината за комунизма и демократизма в България.Европа дава едни пари и хич не им пука какво става щом директивата се спазва.НАТО,нато Джендъри,джендъри.Слава Украйна,значи слава на Украйна Утре ако им рекнат ,слава на Русия,значи на Русия.Слава на Тюркия,слава на Тюркия.И така за някой лев е работата.
  • 1
    3
    Причината е
    само една - престъпна Безсто0панственост
  • 0
    2
    Някой
    До 1 Само си пропуснал да напишеш, кои са тези лошите, сторили всички тези зли дела на бедните българи?! Щото аз се сещам за комунягите, дето се хвалеха с "Мирния преход" в България. Ако бяхме пуснали кръвица през 1990г., можеше и на нивото на една Румъния да сме сега.
  • 6
    1
    Гърни Спасовски
    Заводите ви разрушиха, децата ви за бели роби отвлякоха, парите ви потънаха, сто данъка ви наложиха, земята ви заграбиха, сега и без вода ще ви оставят, а вие мляскате доволно дюнер с кока кола и викате: "Да живей демокрацията". Прост народ, слаба държава.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари