Тошко Йорданов: Щастливи сме, че говорихме с ДБ, нямаме разминаване

0

Йорданов допълни, че ИТН и ДБ имат общи цели в борбата с корупцията, но съществуват и някои различия

Вчера се проведе среща между представителите на "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ), на която двете страни обсъдиха общите си цели в борбата с корупцията и възможностите за сътрудничество. След срещата, Тошко Йорданов от ИТН заяви: "Нямаме разминаване с ДБ. Проведохме откровен разговор, щастливи сме, че говорихме с „Демократична България”, защото обсъждането беше професионално, а не емоционално."

Йорданов допълни, че ИТН и ДБ имат общи цели в борбата с корупцията, но съществуват и някои различия. Той подчерта, че предложената от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) декларация трябва да бъде ревизирана. ИТН са предложили да се състави управленска програма и в резултат на нея да се поиска отлагане на втория мандат с три месеца.

След срещата с ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС обяви, че няма да участва в мнозинство за правителство с втория мандат. Според Йорданов, ако Конституционният съд излезе с решение, че поправките в Конституцията са противоконституционни, това ще обезсмисли първа и втора точка от декларацията. Той подчерта, че ревизията на декларацията трябва да бъде приемлива и за парламентарната група на ИТН.

В същото време, партия "Възраждане" съобщи, че на срещата с ПП-ДБ присъствали само представители на "Демократична България". Йорданов отбеляза, че всички сфери са взаимосвързани и е наивно да се смята, че само работата в правосъдната система ще оправи останалите сфери. За ИТН "червена линия" е предлагането на изцяло нов Закон за съдебната власт преди очакваното решение на Конституционния съд. Много от разпоредбите на Основния закон в момента са атакувани в Конституционния съд и ИТН имат разбиране за другите точки, които искат да ревизират.

ИТН и ДБ са коментирали и избора на членове на Комисията за противодействие на корупцията. Според ИТН, тримесечният срок за избор на омбудсман, предложен от ПП-ДБ, е нереалистичен и не може да бъде спазен. По точката за промени в закона за защита на лицата, подаващи сигнали и публично оповестяващи информация за нарушения, ИТН смятат, че има нужда от промени, но те трябва да се основават на конкретни предложения. Партията на Слави Трифонов е против работата на парче.

Относно закона за личния фалит - Закона за несъстоятелност на физическите лица, ИТН искат уточнение на текстовете и обсъждане на подсъдността на тези производства и дефиницията на добросъвестен длъжник, за да не се засяга гражданският оборот и правата на кредиторите. Иначе ИТН са съгласни с тази точка и са готови да работят по нея заедно с ДБ.

ИТН заявиха, че ако "Демократична България" започне да търси мнозинство за управленска програма, те биха ги подкрепили. Разговорът между двете партии е описан като експертен и продуктивен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    11
    до Капиталиста
    Шиши,Тиквата и Чалгаря са консолиерета и безгласни букви.Бавнп приближават ръководни постове поради естественият ход на нещата,дъртите педали измират,а от наследниците им нищо не става,само собственици на дялове които бързо,бързо ще им се изземат в правилният момент.Това е мафията.Консолиерета,а над тях е комисията или купола.Там е интересно на международно и вътрешно партиино ниво.
  • 2
    10
    До Тошко Йорданов
    Дрънкаш пълни глупости.Корупция? Борба с корупцията? Де Бе или ДаБ ? То където е Де Бе там е и Де Се Бе и Се Де Се и ГЕРБ.Наско Генерала,Иван Костов и останалите в борба с корупцията,от коя да умреш? Наско Генерала / железничаря?/ Пе Пе........ Де Бе Де Се Бе се в гъз.
  • 1
    9
    Поне веднъж
    покажете ,че сте хора и дайте нещо от себе си .Дарете кръв.Но вие сте свикнали само да грабите и лъжете.
  • 4
    8
    Поне дарете кръв
    за пострадалото при спасителна акция 19 годишно момче Светослав.Както сте щастливи и добре нахранени сте идеални кръводарители
  • 4
    7
    Капиталиста
    Разбира се,да не забравим и най корумпираните комундета в политическата атмосфера в България: Пеевски Подлоги/Доносническа България!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари