Тошко Йорданов: Северна Македония да стои извън ЕС, докато не запише българите в Конституцията

2
Има такъв народ" с остра позиция срещу евроинтеграцията на Скопие
Има такъв народ" с остра позиция срещу евроинтеграцията на Скопие Видео: NOVA

Има такъв народ" с остра позиция срещу евроинтеграцията на Скопие

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов изрази остра критика към Република Северна Македония във връзка с процеса на присъединяване към Европейския съюз (ЕС). Коментарът му идва на фона на новината за започването на същинските преговори за членство в ЕС от страна на Албания.

В изявление пред медиите в парламента, Йорданов заяви: „Република Северна Македония не отговаря на поетите ангажименти, които е подписала самата тя за преговорната рамка за присъединяване към Европейския съюз".

Той подчерта, че поведението на северномакедонските лидери и скорошното им искане в Европейския парламент за предоговаряне на условията са сериозни пречки пред тяхното евроинтеграционно бъдеще. „Най-нормално е Северна Македония да стоят там, където са – извън ЕС, и никога няма да започнат преговори, ако не променят поведението си и не запишат българите в Конституцията си", категоричен бе Йорданов.

Освен темата за Северна Македония, Йорданов коментира и вътрешнополитическата ситуация в България. Той изрази мнение, че е било възможно 50-ото Народно събрание да сформира правителство без участието на ГЕРБ и ДПС. Според него, всички останали политически партии са били постигнали договореност в рамките на третия мандат, като приоритетите и програмата са били ясно формулирани.

„Човекът, който провали да има правителство, извън ГЕРБ и ДПС, е Кирил Петков", заяви председателят на парламентарната група на ИТН. Той обвини лидера на „Продължаваме промяната" в отказ от създаване на ясно антикорупционно законодателство извън ГЕРБ и ДПС.

Станислав Балабанов, също от ИТН, допълни критиката към Петков: "Петков отказа да има и ясно антикорупционно законодателство извън ГЕРБ и ДПС в този парламент като фундамент на едно програмно правителство с ясни приоритети, които щяха да гарантират съдебна реформа, пътя към Шенген, еврозоната".

Изявленията на представителите на ИТН подчертават сложната политическа ситуация както във външнополитически план по отношение на евроинтеграцията на Северна Македония, така и във вътрешнополитически контекст относно формирането на стабилно правителство в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари