Тодор Кантарджиев: Респираторен вирус атакува бронхите на децата

0
Ваксинирайте се срещу грип през октомври
Ваксинирайте се срещу грип през октомври Снимка: БГНЕС

Ваксинирайте се срещу грип през октомври

В навечерието на сезона на грипа и други респираторни заболявания, проф. Тодор Кантарджиев, водещ експерт по инфекциозни болести, споделя ценни съвети за превенция и лечение. В интервю за "Телеграф", той разкрива важна информация за респираторния синцитиален вирус (RSV), текущата ситуация с COVID-19, предстоящия грипен сезон и западнонилската треска.

Респираторен синцитиален вирус (RSV) - нова заплаха за деца и възрастни

Проф. Кантарджиев предупреждава за нарастващата опасност от респираторния синцитиален вирус, който засяга не само новородени и недоносени бебета, но и деца до 4-годишна възраст и възрастни хора. "Респираторният синцитиален вирус, за разлика от другите масови вируси, характерни за есенно-зимния период, прави така, че възпалява малките въздухоносни пътища на белия дроб", обяснява експертът.

Той подчертава успеха на програмата на Министерството на здравеопазването за пасивна ваксинация на недоносени бебета с моноклонални антитела. Въпреки това, проф. Кантарджиев изразява загриженост относно липсата на регистрирана ваксина за възрастни в България и съветва: "Затова моят съвет е възрастните хора да се пазят от инфекции през есенно-зимния период, както се пазят срещу коронавирус и грип. Мерките за предпазване са същите и при респираторния сенцитиален вирус."

COVID-19: Текуща ситуация и тестване

Относно настоящата ситуация с COVID-19, проф. Кантарджиев отбелязва стабилизиране на броя случаи през последните три седмици, без значително увеличение на хоспитализациите. Той обръща внимание на високите цени на бързите антигенни тестове в България в сравнение със съседните страни, което може да насочи хората към по-точните PCR тестове.

"Новите варианти, особено този ХЕС, не са с по-тежка клинична картина от останалите. По последни данни от Националния център по заразни и паразитни болести у нас все още не е засечен новият вариант ХЕС", добавя експертът.

Грипен сезон: Ваксинация и превенция

Проф. Кантарджиев препоръчва ваксинация срещу грип през октомври, обяснявайки, че първите случаи обикновено се появяват през ноември. "Сезонният грип обикновено започва своето разпространение в нашата страна през ноември. Тогава обичайно се доказват с PCR първите случаи на сезонен грип", казва той.

Експертът подчертава важността на ваксинацията, особено за възрастните хора, като напомня за програмата на Министерството на здравеопазването, предвиждаща безплатна ваксинация за 25% от населението над 65 години. За децата, той препоръчва назална ваксина, която създава имунитет в носоглътката.

Ефективността на маските

Въпреки края на пандемията, проф. Кантарджиев продължава да подкрепя използването на маски в определени ситуации. "Съветвам мъжете в джоба си да имат маски, а дамите да ги носят в чантата си. Хубаво е да ги слагат, когато са в градския транспорт на затворени прозорци или в търговските обекти, където има много хора", препоръчва той.

Западнонилска треска: Превенция и контрол

Проф. Кантарджиев изразява загриженост относно случаите на западнонилска треска в България и подчертава необходимостта от ефективен контрол на комарите. "Още в началото на пролетта обърнах внимание, че ще имаме много комари заради неизпълнената от Софийската община и непроведената обработка на заблатените и застоялите води", казва той.

Експертът препоръчва ларвицидна обработка на заблатените зони до края на април и призовава гражданите да не оставят застояла вода в дворовете си, за да предотвратят размножаването на комари.

В заключение, проф. Кантарджиев призовава за повишено внимание към диагностиката на западнонилската треска и подчертава необходимостта от подготовка за следващия сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Заради 99% от депутатите, останалите имат лоша репутация!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари