Тодор Кантарджиев: Коронавирусът в момента не причинява много тежка инфекция

0
През последните седмици има стациониране на случаите, заяви експертът
През последните седмици има стациониране на случаите, заяви експертът Снимка: БТА

През последните седмици има стациониране на случаите, заяви експертът

Епидемичната обстановка в страната е спокойна в момента, но с идването на есента и зимата се очаква промяна в структурата на заболяванията, заяви проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Той посочи, че има увеличение на случаите на определени инфекции в съседни страни като Гърция и Румъния, които е възможно да достигнат и България.

„Преди два месеца имаше ръст на случаите на COVID-19, но през последните седмици броят им е стабилен. Обикновено наблюдаваме увеличаване на случаите с настъпването на есента, както и при идването на пролетта, особено по отношение на коронавируса“, отбеляза проф. Кантарджиев. Според него настоящият вариант на коронавируса е подвариант на Омикрон, който причинява по-лека инфекция, но въпреки това случаите се увеличават.

„Ваксинираните хора имат предимство благодарение на т.нар. имунологична памет. Не става въпрос само за антитела, а за клетъчен имунитет, който е от решаващо значение. Много българи са били в контакт с вируса или са били ваксинирани, което поддържа високо ниво на имунитет в обществото“, подчерта той.

Проф. Кантарджиев също така спомена, че първите случаи на грип се очакват през декември, като пикът на грипните инфекции обикновено настъпва в края на януари и началото на февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари