Тодор Кантарджиев: Грипът още не се е появил

0
Ваксини за коронавирус и грип могат да се сложат в един ден, но на различни ръце
Ваксини за коронавирус и грип могат да се сложат в един ден, но на различни ръце Видео: bTV

Ваксини за коронавирус и грип могат да се сложат в един ден, но на различни ръце

Последните данни на Министерството на здравеопазването показват увеличение в случаите на COVID-19 у нас. Според специалисти, това е очаквано за есенно-зимния период, като вирусите се активизират с по-ниските температури.

Проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, коментира ситуацията: Коронавирусите засега доминират, грипът още не се е появил. Това ще се случи през ноември, а през декември ще е епидемично разпространение“, сподели пред bTV той. Професорът уточни, че грипът обикновено идва от Европа, като започва от Великобритания и Скандинавия.

Той посочи, че броят на случаите у нас нараства, когато български граждани, живеещи в тези райони, се връщат, за да посетят роднини. Въпреки това проф. Кантарджиев е уверен, че предпазването е възможно чрез ваксинация. „Няма никакъв проблем да се предпазим чрез ваксина. Може да се поставят в един ден и ваксина против коронавирус, и против грип, стига да са на различни ръце. Алтернативно, може и през две седмици“, разясни той.

Коронавирусите вече не са толкова опасни, според експерта, но той все пак препоръча на възрастните хора и тези с имунен дефицит да не пренебрегват ваксинацията.

Освен заплахата от COVID-19 и грип, проф. Кантарджиев предупреди и за друго заболяване – туларемия. Той припомни епидемията от 1997 г., когато бяха регистрирани 380 случая в страната. „Туларемията е опасно заболяване, което се разпространява чрез мишки, а тяхната популация може да нарасне през студените месеци, когато те навлизат в домовете на хората. Плодовете от мазетата трябва да се измиват много добре, а при белене на картофи е важно да се избягва докосването на очите“, посочи той.

Туларемията се лекува с антибиотици, но поради своите симптоми, които наподобяват пневмония, специалистите трябва да бъдат внимателни при поставянето на диагноза. Заболяването се характеризира с увеличени лимфни възли, особено на шията, и по-често от лявата страна. Проф. Кантарджиев подчерта, че инфекцията често се проявява през есента и е важно колегите му да мислят за нея при преглед на пациенти с подобни симптоми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари