Тихомир Иванов се класира за финала на скок височина

2
Българският атлет преодоля 2.24 метра
Българският атлет преодоля 2.24 метра Снимка: БГНЕС

Българският атлет преодоля 2.24 метра

Тихомир Иванов успя да се класира за финала в скок височина на турнира по лека атлетика на Олимпийските игри в Париж, като постигна впечатляващ резултат от 2.24 метра. 30-годишният българин завърши на 12-о място в квалификациите, което беше достатъчно за преминаване напред. Иванов започна с успешен скок на 2.15 метра, след което преодоля 2.20 и 2.24 метра от втори опит. Въпреки неуспеха си на 2.27 метра, той си осигури място сред най-добрите.

Това е вторият олимпийски финал за плевенчанина, който участва за трети път на Олимпийски игри. При дебюта си в Рио 2016, той завърши на десето място. Иванов е шесткратен Балкански шампион и държи личен рекорд от 2.31 метра, постигнат през август 2017 година. През май тази година той записа най-доброто си постижение от три години насам с 2.26 метра на турнир в Лимасол.

В квалификациите нито един от състезателите не успя да преодолее зададената норма от 2.29 метра, като 2.27 метра се оказаха достатъчни за продължаване към финала. Сред участниците, които се справиха с тази височина, са и големите звезди в сектора Джанмарко Тамбери от Италия и Мутаз Еса Баршим от Катар.

Тамбери, който е настоящ световен и европейски шампион, преодоля 2.24 метра от първия опит, въпреки здравословните си проблеми. Баршим, трикратен световен шампион и втори във вечната ранглиста на дисциплината с 2.43 метра, постигна 2.27 метра от втори опит и се стреми към медал от четвърта поредна Олимпиада.

Изненадващо, бронзовият медалист от Световното първенство в Юджийн 2022 и европейски вицешампион в зала от Истанбул 2023, Андрий Проценко от Украйна, отпадна след три неуспешни опита на 2.15 метра. Ветеранът Томас Доналд от Бахама, който участва за пети път на Олимпийски игри, също не успя да преодолее тази височина.

Финалът на скок височина ще се проведе на 10 август от 20:00 часа. Иванов е единственият от петимата български представители в леката атлетика, който успя да премине квалификациите в Париж 2024. Мирела Демирева (скок височина), Габриела Петрова (троен скок), Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова (скок дължина) не успяха да се класират за финалите в своите дисциплини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари