Тестват сирените и BG-ALERT в Русе на 1 октомври

0
Целта на тестването е да се провери техническото състояние на системите
Целта на тестването е да се провери техническото състояние на системите Снимка: МВР

Целта на тестването е да се провери техническото състояние на системите

На 1 октомври от 11:00 часа ще бъде проведен тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО) и системата BG-Alert. Това беше обявено от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на Министерството на вътрешните работи.

Целта на тестването е да се провери техническото състояние на системите, както и да се повиши информираността на населението относно разпознаването на сигналите и съобщенията, които тези системи излъчват.

По време на теста ще бъде пуснат национален сигнал за тревога и за край на тревогата чрез акустичните устройства на НСРПО. Проверката ще обхване градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца и Стара Загора, както и общини в областите Видин, Перник и Ямбол. Също така, тестът ще бъде проведен и в населени места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“.

Освен това ще бъдат активирани и локалните системи за оповестяване, които са интегрирани към НСРПО в обекти, чиято дейност представлява потенциална опасност от възникване на бедствия.

В рамките на тестването на системата BG-Alert ще бъде изпратено съобщение до мобилните устройства на гражданите в цялата страна. Текстът на съобщението ще бъде на български и английски език, а неговото получаване ще бъде съпроводено със специфичен звук и/или вибрация. Важно е да се отбележи, че тези тестови съобщения могат да бъдат управлявани от потребителите, като имат възможност да активират или деактивират получаването на такива известия. Повече информация за настройките на мобилните устройства е достъпна на официалния сайт на системата.

Българската телеграфна агенция (БТА) припомня, че преди два месеца представители на Министерството на вътрешните работи обсъдиха в парламентарната комисия необходимостта от по-ясни правила за задействането на системата BG-Alert. Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Александър Джартов, поясни, че системата може да бъде активирана от кметове на общини, областни управители и министри. Той също така добави, че в случаите, когато компетентните органи нямат пряк достъп до системата, след искане към ГДПБЗН се създава и изпраща съответното съобщение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ТРАГЕДИЯ
    То нищо не работи, кво ше тестват! Толкова пожари, наводнения....обхват нямало, ток нямало, нам кво нямало!! Аман от проформа активности-МАЛОУМНИЦИ!!!!!!!!!!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари