Познаваме ли видовете сигнали за тревога?

0
Какви са начините за разпространение на сигналите?
Какви са начините за разпространение на сигналите? Снимка: БГНЕС

Какви са начините за разпространение на сигналите?

Утре, 1 октомври, в 11:00 часа, ще се проведе тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системата BG-ALERT. Основната цел на този тест е да се провери техническото състояние на системите и доколко населението разпознава сигналите и съобщенията, които се излъчват в критични ситуации.

Но дали всички граждани са запознати със сигналите и могат да ги различат? От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерството на вътрешните работи предоставят подробна информация за различните видове сигнали и техните характеристики.

Видове сигнали:

  1. Национален сигнал за тревога – Непрекъснат вой от акустични сирени с продължителност 3 минути. Звукът се променя на интервали от 8 секунди и честота от 700 до 1000 херца. Излъчва се при бедствие или по време на тренировъчни тестове два пъти годишно, през април и октомври.

  2. Национален сигнал за край на тревогата – Непрекъснат вой от сирени с продължителност 2 минути и честота 450 херца. Подобно на сигнала за тревога, той също се използва по време на бедствия и тренировъчни тестове.

  3. Въздушна опасност – Сигналът е продължителен вой с плавно изменение на честотата през 15 секунди от 100 до 450 херца. Този сигнал е предназначен да предупреждава за въздушни нападения.

  4. Отбой от въздушна опасност – Постоянен звук с честота 450 херца и продължителност 2 минути, излъчван след преминаването на въздушната опасност.

Начини на разпространение на сигналите:

Сигналите се разпространяват чрез акустични сирени, интегрирани локални системи в потенциално опасни обекти, радио- и телевизионни програми, както и мобилното приложение BG-ALERT, което ще бъде тествано утре. Гражданите ще получат тестово съобщение на български и английски език, съпроводено със звук и/или вибрация на мобилните устройства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Bullshit
    Изключил съм тая шитня от телефона си, както и Android Earthquake Alerts System!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари