Телескопът "Джеймс Уеб" откри супер Юпитер на 12 светлинни години от Земята

0
Новата екзопланета има приблизително същия диаметър като Юпитер, но е шест пъти по-масивна
Новата екзопланета има приблизително същия диаметър като Юпитер, но е шест пъти по-масивна Снимка: NASA, ESA, CSA, STScI, E. Matthews (Max Planck Institute for Astronomy)

Новата екзопланета има приблизително същия диаметър като Юпитер, но е шест пъти по-масивна

Астрономите направиха значително откритие с помощта на космическия телескоп "Джеймс Уеб", разкривайки нова екзопланета, която е шест пъти по-масивна от Юпитер. Планетата, наречена Eps Ind Ab, обикаля около звездата Epsilon Indi A, която е част от тройна звездна система, разположена на около 12 светлинни години от Земята.

Детайли за планетата

Планетата Eps Ind Ab има приблизително същия диаметър като Юпитер, но е значително по-масивна. Атмосферата ѝ е богата на водород, подобно на тази на Юпитер, но има и значителни количества тежки елементи като въглерод, който образува молекули като метан, въглероден диоксид и въглероден оксид. Това прави атмосферата на планетата различна и интересна за изследвания.

Орбита и възраст

Една от най-интересните характеристики на Eps Ind Ab е нейната орбита. Планетата има силно елиптична орбита, която я отдалечава от звездата си на разстояние между 20 и 50 астрономически единици (AU). За сравнение, една астрономическа единица е средното разстояние между Земята и Слънцето, което е около 150 милиона километра. За да направи една пълна обиколка около звездата си, на планетата са ѝ необходими между 100 и 250 години.

Звездата Epsilon Indi A и планетата Eps Ind Ab са на възраст около 3,5 милиарда години, което ги прави с около 1 милиард години по-млади от нашата Слънчева система. Въпреки това, те са считани за стари и по-ярки от очакваното.

Наблюдения и методи

Откритието е направено благодарение на инфрачервените наблюдения на телескопа "Джеймс Уеб". Астрономите са използвали специално засенчващо устройство, за да блокират светлината на звездата и да откроят планетата като точица инфрачервена светлина. Това е позволило на учените да наблюдават директно планетата – рядко и трудно постижение.

Елизабет Матюс от Института "Макс Планк" по астрономия в Германия, която е ръководила международния екип, отбелязва: "Бяхме развълнувани, когато осъзнахме, че сме заснели тази нова планета. Ярката точка, която се появи в нашите изображения, не съвпадаше с очакваното положение за планетата."

Значение на откритието

Откритието на Eps Ind Ab е важно, защото предоставя нови данни за еволюцията на газовите гиганти. Такива планети могат да помогнат на учените да разберат как тези обекти се формират и развиват в течение на милиарди години.

Въпреки че планетата е газов гигант без твърда повърхност или океани с вода в течно състояние, което прави шансовете за живот на нея минимални, откритието отваря нови възможности за изследване на други планетарни системи. "В дългосрочен план се надяваме да наблюдаваме и други близки планетарни системи, за да търсим студени газови гиганти, които може да са избягали от нашето внимание," допълва Матюс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари