Тайфунът "Шаншан" удари Япония с близо 200 км/ч

1
Трима души загинаха
Трима души загинаха Снимка: БТА

Трима души загинаха

Тайфунът „Шаншан” удари Югозападна Япония, причинявайки смъртта на най-малко трима души и нанасяйки сериозни разрушения в региона на префектура Кагашима, съобщи Ройтерс. Силната буря, която се характеризира с проливни дъждове и пориви на вятъра, достигащи до 198 километра в час, прекъсна електроснабдяването за над 250 000 домакинства, предадоха световните агенции.

Стихията достигна сушата близо до град Сацумасендай на остров Кюшу тази сутрин, съобщиха от японската метеорологична служба. Властите предупредиха, че това може да бъде една от най-силните бури, която е връхлитала региона, и наредиха евакуацията на милиони жители в няколко префектури, включително в префектура Кагашима.

Според японските медии, трима души са загинали, един е в неизвестност, двама са с тежки наранявания, а още петима са пострадали по-леко. Главният секретар на японското правителство Йошимаса Хаяши заяви на редовен брифинг, че бурята се придвижва бавно, което означава, че тя ще донесе значителни количества дъжд в засегнатите райони.

Телевизионни кадри показват съборени стени, счупени стъкла на сгради и разхвърляни предмети по улиците на град Миядзаки в южната част на Кюшу. Високоволтови кабели са прекъснати, а много сгради са сериозно повредени от силния вятър и дъжд.

„Кюшу Електрик Пауър” съобщи, че към 09:00 часа сутринта местно време, над 250 000 домакинства в седем префектури са останали без електричество. Екипи работят усилено по възстановяване на електроснабдяването, но условията остават предизвикателни.

Бурята се очаква да продължи своето движение и да достигне средните и източните части на Япония през следващите дни, като метеоролозите предупреждават, че столицата Токио също може да бъде засегната. Властите призовават населението да бъде нащрек и да следи местните предупреждения.

Автомобилните производители временно спряха работа в някои от заводите си в Япония заради опасността, която представлява тайфунът. Същевременно, авиокомпании като „АНА Холдингс” и Японските авиолинии обявиха отмяната на над 600 вътрешни полета. Железопътните връзки в много части на остров Кюшу също са сериозно нарушени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, тази песен дето я слушаш е много стара.
- То и майка ти е стара, ама още я слушаш...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари