СЗО подготвя ваксинация срещу полиомиелит в ивицата Газа

0
Организацията призова за спиране на огъня по време на кампанията
Организацията призова за спиране на огъня по време на кампанията

Организацията призова за спиране на огъня по време на кампанията

Световната здравна организация (СЗО) обяви намерението си да ваксинира 600 000 деца под осемгодишна възраст в ивицата Газа срещу полиомиелит. Изявлението беше направено от генералния директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус и цитирано от ДПА. Решението идва след откриването на признаци на заболяването в палестинския анклав, който е засегнат от военни конфликти.

Здравната криза в Газа налага незабавни действия

Въпреки че точната времева рамка за ваксинационната кампания все още не е определена, СЗО призовава за спиране на огъня между Израел и палестинската ислямистка групировка „Хамас“. Организацията подчертава, че прекратяването на сраженията е жизненоважно за гарантиране безопасността на здравните работници и поддържане на хладилната верига, необходима за съхранение и пренос на ваксини в отрицателни температури.

Вирусът е открит в отпадъчни води

През последните седмици полиомиелитът е бил открит в отпадъчни води в Газа, въпреки че няма потвърдени случаи на заразени хора. Въпреки това, СЗО е загрижена, че заболяването може да се разпространява незабелязано на фона на срива на здравната система в региона. „Имаме нужда от абсолютна свобода на движение на здравни работници и медицинско оборудване за безопасното и ефективно изпълнение на тези сложни операции“, заяви Гебрейесус.

Необходимост от спиране на огъня

Гебрейесус също така призова за спиране на огъня или поне няколко „дни на затишие“ по време на подготовката и изпълнението на ваксинационната кампания. Това е необходимо, за да се предпазят децата на Газа от полиомиелита. При тежки случаи заболяването може да доведе до парализа или дори смърт. Полиомиелитът, известен още като детски паралич, е до голяма степен изкоренен в много части на света, но все още представлява заплаха за региони с недостатъчна здравна инфраструктура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    „Ваксини“ ли?
    Тия мърши от СЗО такъв цирк ни спретнаха преди 3-4 години с тоя covid-19, такива пари направиха на наш гръб заедно с Урсула, €К и Big Phаrma от умъртвяващите им „ваксини“, че просто не е истина! 70% от „интелигентните“ идиоти се набодоха с техните лайна, за да постигнат „стадния“ си имунитет! Е, едни умряха, а други просто осакатяха безвъзвратно, а ние, дето не сме „инфлуенсъри“, „влогъри“ и „тиктокъри“ проследихме пътя на парите и просто казахме „Аааа, НЕ! Да си ебете майките алчни!“ и на пук на „прогнозите“ им още не са ни изнесли в чували за трупове. Което не важи за пациентите, посетили траурна агенция „Медика“!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари