Пауза в огъня: Ваксинират деца срещу полиомиелит в Газа

0
Започва тридневна хуманитарна операция за предотвратяване на епидемията
Започва тридневна хуманитарна операция за предотвратяване на епидемията

Започва тридневна хуманитарна операция за предотвратяване на епидемията

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че ще бъдат наложени временни паузи в боевете в Газа, с цел да се проведе спешна ваксинационна кампания срещу полиомиелит сред стотици хиляди деца. Това решение идва след като бе потвърден първият случай на полиомиелит в палестинските територии за последните 25 години, съобщава Асошиейтед прес.

Пауза, наречена "хуманитарна пауза", ще продължи три дни в различни зони на Газа, която е сериозно засегната от продължаващия конфликт. Ваксинацията ще стартира в неделя в централните части на територията, заяви Рик Пиперкорн, представител на СЗО за палестинските територии.

Следващите три дни от хуманитарната пауза ще обхванат Южна Газа, а последната част ще се проведе в северните райони на анклава. По време на паузите, които ще траят по осем до девет часа на ден, здравните работници ще се стремят да достигнат до 640 000 деца под 10-годишна възраст. Пиперкорн подчерта, че може да са необходими допълнителни дни за успешното завършване на ваксинационната кампания.

Той подчерта, че макар и тази стратегия да не е идеална, тя е необходима стъпка за напредък. "Това ще се случи и трябва да се случи, защото постигнахме споразумение", каза той.

Важно е да се отбележи, че тези хуманитарни паузи не представляват прекратяване на огъня между Израел и "Хамас". Досега посредници като САЩ, Египет и Катар се опитват да договорят по-дългосрочни решения, но безуспешно.

Израелски служител, пожелал анонимност, потвърди, че се обсъжда тактическа пауза за ваксинацията, въпреки че планът все още не е окончателно завършен. Израелската армия и преди е предоставяла ограничени паузи за провеждане на хуманитарни операции от международни организации.

Според СЗО, за да бъде прекъснато разпространението на полиомиелит, е необходимо да бъдат ваксинирани поне 90% от децата в Газа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Както винаги
    Чифутите ще направят пари и от „ваксини“, които вероятно ще са пагубни за децата на палестинците...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари