СЗО иска забрани за смартфоните като при цигарите

0
Експерти предлагат възрастови ограничения и забранени зони
Експерти предлагат възрастови ограничения и забранени зони

Експерти предлагат възрастови ограничения и забранени зони

Световната здравна организация (СЗО) отправя призив към правителствата по света да въведат регулации за смартфоните и други цифрови устройства, подобни на тези за тютюневите изделия. Тази инициатива идва в отговор на нарастващите опасения относно негативното влияние на социалните мрежи върху психичното здраве на младото поколение.

Според информация, публикувана в престижното издание "Политико", СЗО аргументира своята позиция с все по-многобройните доказателства за увеличаване на проблемното поведение, свързано със социалните мрежи, сред тийнейджърите в Европа. Организацията предлага страните да се вдъхновят от успешни практики в други области на общественото здраве, където законодателството е допринесло за справяне с потенциално вредни навици.

Азопарди Мускат, директор на здравните политики и системи в СЗО Европа, заяви пред "Политико": "Мерките, включващи възрастови ограничения, контролирани цени и дори забранени зони, са работили за регулиране на цигарите, така че могат да бъдат взети за пример за това как да се ограничи вредното използване на преносими устройства като смартфоните".

Сред предложенията на СЗО фигурира и идеята за създаване на зони, в които използването на мобилни устройства ще бъде напълно забранено - аналогично на забраната за тютюнопушене в определени обществени пространства.

Друг ключов аспект на инициативата е осигуряването на адекватно обучение за деца и тийнейджъри, независимо от техния произход, етническа принадлежност или социален статус. Целта е младите хора да се научат да управляват дигиталния свят, вместо той да управлява тях.

Тези предложения са подкрепени от наскоро публикувано проучване на СЗО, което разкрива тревожни тенденции сред европейските юноши. Изследването, обхващащо близо 280 000 младежи на възраст между 11 и 15 години в Европа, Централна Азия и Канада, установява, че повече от 10% от анкетираните изпитват затруднения в контролирането на времето, прекарано в социалните мрежи, и страдат от негативни последици. Особено притеснителен е фактът, че момичетата докладват за по-високи нива на проблемно поведение в сравнение с момчетата - 13% срещу 9%.

Връзката между използването на социалните мрежи и психичното здраве, особено сред тийнейджърите, привлича все повече вниманието на световните лидери. По-рано тази година председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви планове за провеждане на "първото по рода си общоевропейско проучване на въздействието на социалните медии върху благосъстоянието на младите хора".

Инициативата на СЗО предизвиква дискусии относно баланса между технологичния прогрес и общественото здраве, както и за отговорността на държавите и технологичните компании в защитата на уязвимите групи от населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари