Световната банка: България преминава при държавите с висок среден доход

0
Класификацията на Световната банка се основава на брутния национален доход (БНД) на глава от населението
Класификацията на Световната банка се основава на брутния национален доход (БНД) на глава от населението

Класификацията на Световната банка се основава на брутния национален доход (БНД) на глава от населението

България официално е класифицирана като страна с висок национален доход от Световната банка, съобщи икономистът Адриан Николов. Тази промяна е знаменателен момент за страната и отразява устойчивия икономически растеж, постигнат през последните години.

Класификацията на Световната банка се основава на брутния национален доход (БНД) на глава от населението, изчислен по метода на Атлас. България надхвърли прага за висок доход от 12 695 щатски долара през 2023 година, което я прави 40-ата страна, включена в тази категория.

„Това е важен момент за България“, казва Николов. „Преминаването към групата на страните с висок доход е признание за усилията, които страната ни положи през последните години, за да изгради стабилна и просперираща икономика.“

Повишаването на класификацията е подкрепено от редица фактори, включително:

  • Постоянен ръст на БВП: Българската икономика нараства стабилно през последните години, като реалният БВП се е увеличил с 1,8% през 2023 година, подкрепен от потребителското търсене.
  • Възстановяване след пандемията: България успешно се справи с последиците от пандемията COVID-19, като икономиката се върна към предишните си нива на активност.
  • Силен сектор на услугите: Секторът на услугите е основен двигател на растежа на българската икономика, като през 2023 година е отбелязан ръст от 8,7%.
  • Влиянието на военните дейности: Военните дейности в Русия през 2023 година доведоха до ръст на търговията (+6,8%), строителството (+6,6%) и финансовия сектор (+8,7%), което допринесе за увеличение на БВП на страната.

Преминаването към групата на страните с висок доход е положително развитие за България, което ще отвори нови възможности за инвестиции и търговия. Този успех е резултат от упоритата работа и отдадеността на правителството и частния сектор, които заедно създадоха стабилна и благоприятна икономическа среда.

Икономистите очакват, че новата класификация ще привлече повече международни инвеститори и ще засили търговските връзки на страната с други развити икономики. България има потенциал да се превърне в още по-атрактивна дестинация за бизнес и инвестиции, което ще допринесе за по-нататъшния растеж и просперитет на нацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    да не съм чул
    да се оплаквате от ниски заплати и пенсии!😁😁😁
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари