Светлозар Симеонов: Колко общински съветници са ходили в депото?

2
На днешната сесия беше обсъдено състоянието на обществения транспорт в Русе
На днешната сесия беше обсъдено състоянието на обществения транспорт в Русе Видео: Русе Медиа

На днешната сесия беше обсъдено състоянието на обществения транспорт в Русе

Състоянието на обществения транспорт в Русе беше обсъдено на днешната сесия на Общинския съвет, като една от основните теми на заседанието. Въпросът бе повдигнат от Елеонора Николова, представител на СДС-Гражданите, която изрази недоволство от липсата на разбиране към нуждите на гражданите. Тя се позова на множеството сигнали, подадени чрез социалните мрежи, и отправи конкретни въпроси към общинската администрация.

Николова акцентира върху различни проблеми, сред които броят на превозните средства, които обслужват всяка линия, интервалите на движение, промяната в работните места в града и недостигът на шофьори. „Колко автобуса и шофьори не достигат, за да не се чака повече от 15 минути?“ - бе един от въпросите, поставени от нея. Тя също така попита дали е вярно, че новите дизелови автобуси имат висок разход за гориво, достигащ до 200 лева на ден.

В подкрепа на Николова се включиха и съветниците от групата на „Има такъв народ“, които посочиха, че най-проблемните линии са тези, обслужващи кварталите „Чародейка“, „Средна кула“ и „Долапите“.

Пламен Рашев от „БСП за България“ отбеляза, че решаването на проблемите в градския транспорт изисква време, но увери, че администрацията и ръководството на транспортното дружество полагат усилия в тази насока. Той подчерта, че транспортната система остава приоритет, а същото мнение изрази и колежката му Деница Иванова.

Заместник-кметът Димитър Недев също взе думата, като поясни, че макар проблемът да не е напълно разрешен, работата по него е започнала още по време на управлението на предишния кмет Пламен Стоилов. Недев представи данни, според които през 2018 г. в града е имало 41 тролейбуса, от които само 19 са били годни за работа. Днес броят на тролейбусите е 42, като към тях се добавя и един учебен тролейбус, а автобусите са 54.

Основният проблем е липсата на достатъчно шофьори – явление, което засяга цяла България, поясни Недев. Община Русе вече е предприела мерки, като в момента разполага с 44 автобусни и 48 тролейбусни шофьори. За привличането на нови кадри се организират обучения и преквалификации, както и се предлагат по-високи заплати и бонуси. Благодарение на тези мерки, всеки месец се присъединяват нови водачи.

Недев подчерта, че броят на извършваните курсове също е увеличен – от 730 през юли, сега те са 820. Особено внимание се обръща на сутрешните и вечерните часове, когато градският транспорт трябва да е в услуга на ученици и работещи. В момента транспортните средства се движат от 4:30 часа сутринта до почти полунощ, като се спазват всички регламентирани изисквания за работното време на шофьорите по Кодекса на труда.

„Винаги сме отворени за предложения, но не мога да се съглася, че в градския транспорт цари хаос“, заяви зам.-кметът.

Кметът на Русе Пенчо Милков също взе отношение по темата, отбелязвайки, че не е съгласен с твърдението, че има „пълно неразбирателство“ по отношение на нуждите на гражданите. Той припомни, че преди транспортните средства са се движели само до 19:30 часа, а сега до полунощ, което позволява на жителите на отдалечените квартали да се придвижват до центъра за различни събития и да се връщат обратно.

Милков съобщи, че в момента, с помощта на Русенския университет, се разработва софтуер за анализ и оптимизация на транспортната схема на града. Това ще позволи по-добро планиране на транспортните линии, особено в най-натоварените часове.

Общинският съветник от ВМРО Искрен Веселинов предложи на всеки три месеца да се изготвя доклад за състоянието на транспортното дружество, което бе прието от всички участници в дебата. Изпълнителният директор на „Общински транспорт Русе“ Александър Георгиев подкрепи идеята и информира, че от септември 2017 г. насам се подават месечни доклади за състоянието на дружеството.

В края на заседанието, общинският съветник от ГЕРБ Светлозар Симеонов предложи да се привлекат шофьори чрез предлагане на социални придобивки и от други общини, като отправи въпрос към колегите си колко от тях са посетили депото, за да се информират за състоянието на място, преди да отправят критики.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Пълни Глупости
    Софтуер,анализ,средства? Тъпотии.Пълни.Първонса сменят глупавите инфо табла,ала герб продукшън.Отдавна не са минавали на китайски и е похвално.Нищо общо нямат тези табла с онези по София,Варна и т.н. пълен леш.Второ,да направят приложение и в него онлайн да се виждат движенията на всички автобуси градски,селски и тролеите също.Има метод и за осъществяване на транспорт до Каран Върбовка,Горско Абланово,Сваляник,Кацелово,Цвровец,Екзарх Йосиф,МечкаТръстеник,Обретеник ама лой да се сети и да не се краде.Главамаци.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари