Студена вълна нахлува в България за първия учебен ден

0
Георги Рачев: Неделя и понеделник ще са най-студените дни
Георги Рачев: Неделя и понеделник ще са най-студените дни

Георги Рачев: Неделя и понеделник ще са най-студените дни

Значителен спад в температурите очаква България през уикенда и в началото на следващата седмица, съобщи професор Георги Рачев, изтъкнат климатолог. Според експерта, събота ще бележи началото на захлаждането с нахлуването на студен атмосферен фронт.

"Неделя и понеделник ще се откроят като най-студените дни през септември", заяви професор Рачев в телевизионното предаване "Тази сутрин". Той допълни, че е възможно дори да се наблюдават снежинки на най-високия връх в България - Мусала.

Температурните стойности в началото на седмицата ще бъдат необичайно ниски за сезона. В някои райони на страната, като Драгоман и Кюстендил, живакът може да падне до 5 градуса по Целзий. За сравнение, в крайморския град Варна се очакват малко по-високи температури - между 13 и 14 градуса.

Въпреки прогнозираните валежи през уикенда, времето ще се стабилизира за първия учебен ден в понеделник. В столицата София минималните температури ще се задържат около 9-10 градуса.

Професор Рачев успокои родителите, че няма да има нужда от прекалено топло облекло за децата: "Вълнената шапка с големите помпони и разни кучета и уши не са подходящи, по-скоро децата ще тичат, ще се радват и ще си влязат в класната стая".

Очаква се времето да се затопли от вторник, като температурите ще надхвърлят 20 градуса. Валежи се прогнозират за сряда, предимно в югоизточната част на страната.

Добра новина за любителите на морето - в края на септември времето по Северното Черноморие ще бъде подходящо за плаж с температури между 22 и 25 градуса през деня и минимални стойности от 17-18 градуса, без валежи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари