Стопаните в Русенско могат да търсят обезщетения за 4 бедствия

1
Списъкът с бедствията е обявен със заповед на министъра на земеделието и храните
Списъкът с бедствията е обявен със заповед на министъра на земеделието и храните

Списъкът с бедствията е обявен със заповед на министъра на земеделието и храните

През настоящата година климатичните условия нанесоха сериозни щети на земеделските стопани в България, заради които те ще могат да получат компенсации съгласно условията на държавната помощ за напълно пропаднали площи. Това беше обявено от министъра на земеделието и храните Георги Тахов в официална заповед, която включва списък с бедствията и засегнатите региони.

Кои са бедствията и засегнатите региони?

През годината земеделските производители бяха изправени пред пет основни климатични бедствия: измръзване/слана, буря/непрекъснат дъжд, наводнение, градушка и суша. Тези бедствия са довели до значителни загуби на реколта в различни части на страната, като стопаните в засегнатите региони ще имат право да претендират за обезщетения.

  1. Измръзване/слана: Това бедствие засегна стопаните в областите Варна, Добрич, Перник, Разград, Русе, Силистра, София област и Шумен. Пострадалите култури включват рапица, сливи, череши, кайсии и ябълки.

  2. Буря/непрекъснат дъжд: В областите Пазарджик, Плевен, Русе, Силистра и София област земеделците ще могат да получат компенсации за щетите върху оранжерийни краставици, царевица за зърно, кайсии, череши, слънчоглед и картофи.

  3. Наводнение: В област Силистра е обявено наводнение, което е унищожило културата ечемик. Местните земеделци ще могат да търсят обезщетение за тази загуба.

  4. Градушка: Това е бедствието, което нанесе най-големи поражения през годината. Засегнати са цели 18 от общо 28 области в страната: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Русе, София град, София област, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Пострадалите култури са бадеми, винени лозя, главесто зеле, грах, двузърнест лимец, ечемик, кайсии, кориандър, круши, лен маслодаен, маслодайна роза, пшеница, нахут, овес, орехи, праскови/нектарини, рапица, сливи, слънчоглед, тютюн, тритикале, тритикале с грах, царевица, череши, ябълки, боб, десертни лозя, домати, картофи, дини, краставици, лавандула, малини, лешници, други овощни, патладжан, пипер, сусам, хмел, овощен разсадник, пъпеши и краставици в стоманено-стъклени оранжерии.

  5. Суша: В областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Плевен, Русе, Силистра, София град, Хасково и Шумен сушата и засушаванията унищожиха рапица и царевица. Земеделските стопани в тези региони също ще могат да претендират за компенсации.

Процедура за обезщетения

За да получат обезщетение, засегнатите земеделци трябва да подадат документи, доказващи щетите по посочените култури в сроковете, определени от Министерството на земеделието и храните. Отделните региони и култури, които могат да претендират за компенсации, са ясно изброени в заповедта на министъра Георги Тахов.

Очаква се държавната помощ да облекчи финансовите затруднения на земеделците и да им помогне да възстановят своите стопанства след сериозните загуби през годината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Банкер
    Не се наядоха тези. Не им стигат субсидиите, ами сега и обезюетения. Тези са толкова тъпи, за да не са чували за застраховки.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари