Спират тировете в девет области заради екстремните температури

0
Ограничението на движението на камионите ще бъде в интервала 13:00 - 21:00 часа
Ограничението на движението на камионите ще бъде в интервала 13:00 - 21:00 часа Снимка: Владимир Шоков / БТА

Ограничението на движението на камионите ще бъде в интервала 13:00 - 21:00 часа

Високи температури ограничават движението на тежкотоварни камиони в девет области.

В девет области от страната ще бъде ограничено движението на товарни автомобили над 20 тона днес от 13:00 до 21:00 часа поради очакваните високи температури. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщи, че мярката се въвежда в Русе, Шумен, Варна, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра.

Мерки в различни области

В област Русе движението на тежкотоварни камиони ще бъде ограничено по път I-2 Русе - Разград, в участъка от изхода на Русе в посока Разград при 12-ти км до 37-ми км, както и по път I-5 Русе - Велико Търново от изхода на Русе при 6-ти до 65-ти км. Също така ще бъде спряно движението по път I-5 в участъка от град Бяла в посока Русе до град Русе.

В областите Шумен и Варна временно ще бъде ограничено движението в отсечка от автомагистрала (АМ) „Хемус“ от 311-и км при Буховци до 376-и км при Невша и от 376-и км до 425-и км в област Варна. Забраната се въвежда и по път I-4 Търговище - Шумен, в отсечката Черенча - пътен възел „Белокопитово“ - от 250-и км до 258-и км. В областите Шумен и Разград тежкотоварните превозни средства ще бъдат спирани за движение в участъка от път I-2 Русе - Шумен – Варна, а в областите Силистра и Шумен по първокласния път I-7 Силистра - Шумен.

В областите Ловеч и Габрово се ограничава движението на тежкотоварни камиони по участъка от първокласния път I-4 между Коритна и село Балван - от 10-и км до 110-и км. Въвежда се забрана за движение и по път I-5 граница Велико Търново – Дряново – Габрово - граница Стара Загора между 115-и км и 144-и км.

Промени във Велико Търново и Търговище

На територията на областите Велико Търново и Търговище трафикът на камиони над 20 тона ще бъде временно ограничен по път І-4 Севлиево - Велико Търново - Търговище между селата Ново село и Черенча - от 101-и км до 250-и км. Ще бъде спрян тежкотоварният трафик и в участък от първокласния път І-5 Полски Тръмбеш – Велико Търново - Габрово от района на Полски Тръмбеш до Дебелец - от 65-и км до 115-и км, както и по път ІІ-55 Дебелец – Предела – Гурково, в отсечката от Дебелец до село Мишеморков хан.

Причини и изключения

От АПИ уточниха, че спирането на тежкотоварния трафик в определени участъци от републиканската пътна мрежа в следобедните часове, когато температурите са най-високи, е с цел минимизиране на рисковете от деформации на пътната настилка и опазване на живота и здравето на пътуващите. При спиране на движението тежкотоварните автомобили ще изчакват извън пътното платно на определени места, без да пречат на останалите участници в движението.

Ограничението не се отнася за моторни превозни средства, превозващи бързоразвалящи се храни, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

Прогноза за времето

Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология показва, че днес ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. В следобедните часове в Северна България и планинските райони на Западна ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. В отделни райони валежите ще са интензивни с временни усилвания на вятъра. Максималните температури ще бъдат предимно между 37° и 42°, в София – около 37°.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари