Спират със закон автобуса да “краде” пътници от влака

0
Разписанията на влаковете и автобусите няма да се дублират, за да не се крадат пътници
Разписанията на влаковете и автобусите няма да се дублират, за да не се крадат пътници Снимка: БДЖ

Разписанията на влаковете и автобусите няма да се дублират, за да не се крадат пътници

Предстои значителна реформа в обществената транспортна система на България, целяща да подобри координацията и да предотврати нелоялната конкуренция между различните превозвачи.

С въвеждането на новия Закон за обществения транспорт се очакват фундаментални промени, които ще регулират разписанията на влаковете и автобусите, ще въведат единен билет за различни видове транспорт и ще елиминират дъмпинговите тарифи. В основата на реформата стои създаването на Национална транспортна схема, която ще гарантира по-добро разпределение на пътниците и по-ефективно използване на транспортните ресурси.

Основни аспекти на новия закон

Координация на разписанията: В рамките на Националната транспортна схема разписанията на влаковете и автобусите ще бъдат съгласувани, така че пътниците да могат лесно да преминават от един вид транспорт на друг. Например, след слизане от влака, ще има осигурена връзка с автобус в рамките на 10 минути, което ще улесни пътуването и ще намали времето за чакане.

Прекратяване на нелоялната конкуренция: За да се предотврати изкуственото прехвърляне на пътници между различните превозвачи, новият закон ще въведе строги правила. Автобусите няма да могат да тръгват малко преди влаковете, а микробусите - малко преди автобусите, за да привлекат пътници. Това ще осигури по-равномерно разпределение на пътниците и ще гарантира по-добро обслужване.

Регулация на цените: Законът ще въведе ясни критерии за определяне на цените на билетите, като се вземат предвид разходите за гориво, дължината на маршрута и други важни фактори. Тази мярка цели да предотврати нереално ниските цени, които могат да доведат до загуби за транспортните компании и да накърнят качеството на услугите.

Единен билет за различни видове транспорт: Въвеждането на единен превозен документ ще позволи на пътниците да използват различни видове транспорт - влак и автобус - с един билет. Първоначално това ще бъде възможно за няколко основни маршрута, но се предвижда разширяване на практиката.

Контрол и анализ: Специално звено ще следи за спазването на новите правила и ще анализира транспортните потоци с помощта на съвременен софтуер. Тези данни ще се използват за оптимизиране на транспортната схема и подобряване на услугите.

Влияние върху транспортната система

С въвеждането на новия закон ще бъдат отменени съществуващите републикански, областни, общински и междурегионални транспортни схеми. На тяхно място ще се създадат нови планове, които ще обхващат нуждите на общинско и областно ниво. В допълнение, ще бъдат уеднаквени правилата за обществените поръчки за откриване на нови автобусни линии, а договорите с превозвачите ще бъдат стандартизирани.

Една от ключовите мерки е осигуряването на компенсации за общините, превозвачите и железопътния транспорт, които ще се основават на реалния брой пътници. Това ще гарантира справедливото разпределение на средствата и ще подкрепи усилията за подобряване на обществените транспортни услуги.

Новите мерки и законодателни промени в обществената транспортна система имат за цел да създадат по-ефективна, координирана и справедлива транспортна мрежа, която да отговаря на нуждите на всички пътници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Тия
    закони ги пишат и гласуват човекомразци. За тях единствено важно е цар Пара. Хората са някаква тълпа и ги виждат само като наближат избори. Забравят от кои коптори са излезли , къде са расли и къде са пасли жалките политици.
  • 3
    1
    русе
    От 1989г чуваме само ЩЕ ... Хора, опомнете се, залъгват Ви с изтъркани фрази. Гласувайте против тези, които са в момента!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!
  • НевДенков
    Аз се надявам да ме наебат,всички ДеБил-ПеПерасти на това чакаме!