Специален прокурор не откри нарушения в работата на Борислав Сарафов

0
Даниела Талева разследва всички сигнали срещу кандидата за главен прокурор
Даниела Талева разследва всички сигнали срещу кандидата за главен прокурор Снимка: БГНЕС

Даниела Талева разследва всички сигнали срещу кандидата за главен прокурор

Изпълняващият длъжността говорител на Националната следствена служба - Мариан Маринов, изрази положителна оценка за работата на настоящия изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов в интервю за Българското национално радио.

"В момента не виждам политически натиск. Откакто господин Сарафов пое функцията на и.д. главен прокурор, работим спокойно, не усещаме напрежение", заяви Маринов.

Проверка на сигналите срещу кандидата за главен прокурор

Специалният прокурор Даниела Талева е извършила проверка на всички постъпили сигнали срещу Борислав Сарафов за периода от 7 декември 2023 година до 11 октомври 2024 година. Според публикуваното удостоверение в секция "Избор за главен прокурор" на сайта на Висшия съдебен съвет, не са установени данни за извършени престъпления. Това включва проверка на случая "Осемте джуджета" и сигнала за предполагаем натиск върху бившия главен секретар на МВР - Живко Коцев, относно разследването в Митниците.

Концепция на единствения кандидат

На 23 октомври 2024 година Борислав Сарафов, който е единственият кандидат за поста, представи своята концепция пред Висшия съдебен съвет.

"За мен е доста революционна, смела и ангажираща. Неща, които се говорят в средите на магистратите – намаляване на формалността в наказателния процес, облекчаване на работата, премахване на някои институти", коментира Маринов.

Позиция относно правомощията на ВСС

Мариан Маринов обясни процедурата за номиниране на кандидати: "Органът, който може да предложи кандидатура, е Висшият съдебен съвет. Законодателят не е предвидил възможност прокурорите и следователите да номинират свой кандидат. Логично е Камарата на следователите да изрази свое становище към направената кандидатура на господин Сарафов".

По отношение на думите на президента Румен Радев за ВСС, Маринов сподели: "Обстоятелството, че ВСС решава да отстрани предишния главен прокурор отчитам като някакъв тип мъжество. Сигурен съм, че те са били в доста трудна позиция да вземат това решение".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари