Спасиха шестима българи от потъващо корабче край Лефкада

0
Капитанът на потъналия кораб е задържан за разследване на инцидента
Капитанът на потъналия кораб е задържан за разследване на инцидента

Капитанът на потъналия кораб е задържан за разследване на инцидента

В ранния следобед на вчерашния ден се разигра драматична спасителна операция край бреговете на гръцкия остров Лефкада. Шестима български граждани бяха успешно евакуирани от потъващ плавателен съд в морската зона на Кастос Лефкада, съобщиха от Гръцката брегова охрана.

Инцидентът започнал, когато около 12:00 часа капитанът на кораба "LASKA" T.P. 480 подал сигнал за бедствие до пристанищните власти на Лефкада. Той съобщил за плавателен съд под гръцки флаг, намиращ се в затруднено положение, с шестчленен български екипаж на борда.

Реагирайки светкавично, гръцките власти незабавно мобилизирали два патрулни кораба и професионален водолаз, които се отправили към посоченото местоположение. Благодарение на бързата и координирана акция, всички пътници били спасени в добро здравословно състояние. Те били прехвърлени на други плавателни средства и безопасно транспортирани до близка плаваща платформа.

Водолазът, участвал в операцията, локализирал потъналия съд на дълбочина от приблизително 15 метра. По-късно корабът се преместил на по-плитко - около 5 метра под водната повърхност, където бил временно закотвен към плаваща платформа. Предстои собственикът да организира изваждането му от водата.

В хода на разследването, пристанищните власти на Лефкада задържали 47-годишния капитан на злополучната лодка. Той е арестуван по подозрение в нарушение на член 277 от Гръцкия граждански кодекс, който се отнася до "Причиняване на корабокрушение". В момента тече предварително разследване за изясняване на обстоятелствата около инцидента.

Гръцките власти подчертават, че въпреки сериозността на ситуацията, не е наблюдавано замърсяване на морската среда в резултат на инцидента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари