Социолог прогнозира неочаквани обрати на изборите

0
Боряна Димитрова: Изхабяването на политическия модел отваря врата за нови проекти
Боряна Димитрова: Изхабяването на политическия модел отваря врата за нови проекти Снимка: БГНЕС

Боряна Димитрова: Изхабяването на политическия модел отваря врата за нови проекти

Предстоящите избори в България крият потенциал за неочаквани обрати, според социолога Боряна Димитрова от агенция "Алфа Рисърч". В интервю за предаването "Стълбището" по Дарик радио, тя очерта възможността за значителна мобилизация на избирателите в по-малките населени места, което би могло да окаже съществено влияние върху крайния резултат и последващото формиране на правителство.

Нова динамика в политическата среда

Димитрова акцентира върху разцеплението в Движението за права и свободи (ДПС) като ключов фактор, създаващ нова политическа динамика. Напрежението между различните фракции в партията провокира засилена мобилизация сред гражданите, които не желаят да бъдат манипулирани в политическия процес.

"По-голяма мобилизираща роля има желанието на хората, все пак и все още, въпреки изтощителните маратони от избори, да се противопоставят на купения вот. Има такова желание хората да кажат "Не".", коментира Димитрова.

Противодействие на купения вот

Социологът отбелязва нова тенденция в борбата срещу купуването на гласове. За разлика от предишни избори, когато това противопоставяне се наблюдаваше предимно в столицата и големите градове, сега то се разпростира и в по-малките населени места.

"В момента, включително и основно заради разцеплението в ДПС, започва да играе тази мобилизираща роля да се противопоставиш на купения вот не само в София и големите градове, но и в различни области на страната", поясни Димитрова.

Потенциал за гражданска мобилизация

Експертът допуска възможността за значителна гражданска мобилизация в отговор на евентуален изборен успех на национал-популистки партии, подобно на случилото се в Полша, Турция и Съединените американски щати. Въпреки това, тя подчертава, че все още е рано да се прецени силата на подобна реакция.

Изхабяване на политическия модел

Димитрова посочва, че продължителното отлагане на формирането на редовно правителство и институционалният блокаж създават благоприятна среда за потенциална поява на нов политически проект, евентуално свързан с президента Румен Радев.

"Колкото повече се изхабява политическият модел с несформиране на правителството и с изключителното възмущение от работата на Народното събрание, толкова повече се вдига топката на един евентуален президентски проект", заяви тя.

Нови политически играчи

Социологът не изключва възможността за появата на нови малки партии на политическата сцена, подобно на "Величие". Тя припомня, че още преди предишните избори "Алфа рисърч" е прогнозирала, че изненадите ще дойдат от периферията на политическия спектър, а не от центъра.

Неизвестни в предизборната кампания

Димитрова подчертава, че настоящата предизборна кампания е изпълнена с множество неизвестни фактори. Сред тях са очакваната ниска избирателна активност, възможността за неочаквани мобилизации в конкретни населени места и малките разлики между отделните политически играчи.

"Един от основните ни проблеми е отстъплението на политическото, което е заменено от куп ерзаци, от противопоставяния и личностни нападки, но не и от политически ангажименти", коментира социологът.

Предпазливост в политическите изяви

В заключение, Димитрова отбелязва тенденция към по-умерени политически изяви в настоящата кампания, което тя свързва с желанието да се запазят възможностите за формиране на правителство след изборите.

"Необузданото говорене отстъпи на заден план, умората се вижда навсякъде, вижда се в страховете на хората, че всяко прекрачване на границите може да е взривоопасно. Дори ярките политически изяви остават настрани, всичко е приглушено, заметено под килима, и там могат да действат механизми, далеч от политическите", завърши Боряна Димитрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Веселин
    Дрън - дрън. Общи приказки, нищо ново, нищо съществено.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари