София Лорен празнува 90 години

0
Министерството на културата и "Чинечита" организират специално тържество в Рим
Министерството на културата и "Чинечита" организират специално тържество в Рим Снимка: БГНЕС

Министерството на културата и "Чинечита" организират специално тържество в Рим

В навечерието на 90-ия рожден ден на София Лорен, Италия се подготвя да почете една от най-ярките си кинозвезди. Легендарната актриса, която е сред последните живи икони от Златната ера на Холивуд, ще отпразнува своя юбилей на 20 септември 2024 година в Рим.

Министерството на културата на Италия, в сътрудничество с прочутите филмови студия "Чинечита", организира частно тържество в чест на носителката на "Оскар". Очаква се събитието да привлече гости от цял свят, желаещи да поздравят звездата по случай нейния рожден ден.

Според информация от италианската новинарска агенция ANSA, празненствата няма да се ограничат само до Италия. Планирана е ретроспектива на филмите на Лорен в Академичния музей в Лос Анджелис през ноември, което подчертава глобалното влияние на актрисата върху киноизкуството.

От София Шиколоне до световна звезда

Родена като София Шиколоне в Рим през 1934 година, бъдещата кинозвезда прави първите си стъпки към славата, достигайки финалите на конкурса "Мис Италия" през 1950 година. Истинският ѝ пробив в киното идва няколко години по-късно, когато талантливият филмов продуцент Карло Понти я преименува на София Лорен - име, което впоследствие се превръща в синоним на елегантност и талант.

Ролята, която окончателно утвърждава Лорен като актриса от световна класа, е в "Златото на Неапол" (1954 година) под режисурата на Виторио Де Сика. Нейната красота и талант бързо я превръщат в един от най-популярните секс символи на 50-те години. Партньорствата ѝ с Марчело Мастрояни и холивудски звезди като Кари Грант и Антъни Пъркинс затвърждават статута ѝ на международна икона.

Триумф в киното и признание

Върхът в кариерата на Лорен идва с ролята на Чезира във филма на Де Сика "Чочарка" (1961 година). Това изпълнение ѝ носи "Оскар" за най-добра актриса, превръщайки я в първата актриса, спечелила тази престижна награда за роля на чужд език.

През десетилетията Лорен продължава да трупа признание, включително рекордните седем награди "Давид ди Донатело" за най-добра актриса, пет специални "Златни глобуса" и почетен "Оскар" през 1991 година. През 2021 година тя получава и наградата "Визионер", потвърждавайки непреходното си влияние върху киното.

Личен живот и наследство

Днес София Лорен живее в Женева, Швейцария. Тя беше омъжена за Карло Понти до неговата смърт през 2007 година. От този брак има двама сина - Едоардо и Карло Понти младши.

Докато светът се подготвя да отбележи 90-ия рожден ден на София Лорен, нейното наследство продължава да вдъхновява нови поколения актьори и кинолюбители. Тя остава живо въплъщение на златната епоха на киното и символ на италианската красота и артистичност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари