Собственик на балон без лиценз е возил деца преди фаталния инцидент в Литаково

0
Веселин Тодоров има пет присъди, но возил деца на централния площад в Ботевград
Веселин Тодоров има пет присъди, но возил деца на централния площад в Ботевград Снимка: БНТ

Веселин Тодоров има пет присъди, но возил деца на централния площад в Ботевград

Собственикът на балона Веселин Тодоров, който е обвинен за инцидента край село Литаково, при който загина парашутист, а друг пострада тежко, е организирал полети с деца преди две години. Той е осъществявал тази дейност, въпреки че не притежава необходимия лиценз за управление на балон, нито е сертифициран инструктор.

Коледна атракция без проверка на документи

През 2022 година Община Ботевград е включила Тодоров в коледните събития на града. Кметът Иван Гавалюгов потвърди: "2022 година по негова инициатива и молба ние дадохме съгласие той да вдига деца с балон на централния площад като част от коледните събития".

По думите на градоначалника: "Като казвам издигане, става въпрос за височина около десетина метра, съвсем символично, за да си направят децата снимки и плюс това балонът беше завързан с въжета".

Криминално досие и липса на контрол

Според данни на прокуратурата, Веселин Тодоров има пет присъди - за кражба, причиняване на пътнотранспортно произшествие, унищожаване на чужда собственост и две за притежание на наркотици. Последното му обвинение датира от 2018 година.

Кметът Иван Гавалюгов коментира: "Ние не изискваме свидетелство за съдимост на организатора. Смятам, че тука големият пропуск е на държавните органи, които имат ангажимент да контролират тези процеси".

Бизнес и обществени връзки

Бащата на Веселин Тодоров, който вече не е между живите, е бил общински съветник в Ботевград и кандидат за кмет, както и успешен бизнесмен. Синът му управлява три фирми.

Общината е сътрудничила с Тодоров и при организирането на офроуд състезание край село Трудовец. По думите на кмета: "Община Ботевград подпомага десетки инициативи на частни организации за организиране на подобни събития. Включително не отричам, че това е едно от събитията, което общината, макар и символично, подпомага".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русенец
    "2022 година по негова инициатива и молба ние дадохме съгласие той да вдига деца с балон на централния площад като част от коледните събития". ... Значи е лицензиран. Защото в противен случай човек би се запитал за какъв кур и на какво основание общинарите са сключили договор с някой, който няма разрешение за извършване на съответната дейност.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари