Смущенията в мъжката потентност може да се дължат на запушени кръвоносни съдове

1
Много мъже след определена възраст смятат еректилната дисфункция за нормална, но това не е така
Много мъже след определена възраст смятат еректилната дисфункция за нормална, но това не е така

Много мъже след определена възраст смятат еректилната дисфункция за нормална, но това не е така

Еректилната дисфункция е състояние, което много мъже след определена възраст смятат за нормално, като приемат, че половият живот за тях е приключил. Според д-р Александър Бальовски от отделението по Урология на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“, обаче, това не е така. „Има проучвания, които установяват, че еректилната дисфункция може да е първи признак на атеросклероза - натрупване на мазнини в съдовете и е самостоятелен рисков фактор за поява на инфаркт на миокарда“, категоричен е д-р Бальовски.

Инфарктът на миокарда представлява запушване на някоя от артериите, които хранят мускула на сърцето. Това се случва, когато плаката, образувала се по стените им, се разкъса. По същият механизъм могат да се запушат и кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват пениса, което не позволява цялостното му изпълване с кръв и води до еректилна дисфункция. Проучвания доказват, че до 75% от пациентите с вече реализиран инфаркт развиват еректилна дисфункция.

По тази причина посещенията при уролог не бива да се пренебрегват. „При оплаквания от това естество ние задължително правим цялостен липиден профил на пациента и ако той е влошен, го насочваме към кардиолог. Там колегите оценяват сърдечно-съдовия риск на пациента и при необходимост назначават допълнителни лабораторни и образни изследвания“, добавя д-р Бальовски.

Според уролога на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“, българинът рядко търси навреме лекарска помощ, когато става дума за интимни проблеми, защото ги подценява или се срамува. Пренебрегва и профилактичните прегледи, а те могат да предотвратят сериозни здравословни увреждания. Освен сърдечно-съдовите заболявания, еректилната дисфункция могат да причинят диабетът, неврологичните заболявания, хормоналните нарушения, включително повишена или понижена функция на щитовидната жлеза, медикаментите, напредналата възраст и други, пояснява д-р Бальовски.

Той апелира за редовна профилактика, защото всички заболявания на пикочо-половата система, дори онкологичните, открити навреме, могат да се лекуват или най-малкото да се контролират, така че да не се задълбочават. В отделението по Урология на университетската болница има най-съвременна апаратура за диагностика и лечение, а също и добре обучени специалисти.

Мъжете трябва да имат съзнанието, че след 50-годишна възраст поне веднъж годишно трябва да ходят на уролог, както жените на гинеколог, съветва д-р Бальовски. Той споделя, че напоследък, вероятно заради редовните кампании за превенция на здравето, в кабинета му в ДКЦ-2 за профилактичен преглед идват млади мъже без оплаквания.

Еректилната дисфункция не бива да се пренебрегва, тъй като може да бъде първият сигнал за сериозни сърдечно-съдови заболявания. Ранното диагностициране и лечение могат да предотвратят значителни здравословни проблеми и да подобрят качеството на живот на пациентите. Затова редовните профилактични прегледи при уролог са от съществено значение за поддържането на добро здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари