Сметната палата: България има три пъти по-висока смъртност от средната за ЕС при новородените

0
Сметната палата разкрива тревожни данни за детската смъртност
Сметната палата разкрива тревожни данни за детската смъртност Снимка: Асен Игнатов / Архив

Сметната палата разкрива тревожни данни за детската смъртност

Одит на Сметната палата разкрива сериозни проблеми в сферата на майчиното и детското здравеопазване в България. Според доклада от проверката на изпълнението на "Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2021-2030 година" за периода от 01 януари 2021 година до 31 декември 2022 година, страната ни се нарежда на едно от първите места по детска смъртност в Европейския съюз (ЕС).

Тревожни статистики

Данните показват, че България има три пъти по-висока смъртност при новородените до 6-дневна възраст в сравнение със средната за ЕС. Въпреки че детската смъртност в страната намалява от 7,6 на 4,8 на хиляда живородени деца през периода 2014-2022 година, този показател все още значително се отклонява от средните стойности за ЕС, които са 3,3 на хиляда през 2022 година.

Особено обезпокоителни са стойностите на коефициента за перинаталната детска смъртност. За България той е 7,3 на хиляда за 2022 година, докато за ЕС е 2,5 на хиляда през 2021 година. Тези високи стойности са индикатор, че предприетите досега мерки не са достатъчно ефективни.

Проблеми в здравеопазването

Одитът разкрива редица проблеми в системата на здравеопазването, които допринасят за тези негативни тенденции:

  1. Недостатъчен обхват на профилактичните прегледи по време на бременността, особено при здравнонеосигурените жени.
  2. Ограничен обхват на неонаталния скрининг, който в България се извършва само за три заболявания, докато в други европейски страни се проверява за значително повече.
  3. Намаляващ брой на общопрактикуващите лекари и неравномерното им териториално разпределение.
  4. Недостатъчни грижи за новородените след изписването им от болницата.
  5. Висок процент на ражданията чрез цезарово сечение при здравноосигурените жени - над 50% от всички раждания.

Препоръки за подобрение

Сметната палата е отправила 9 препоръки към министъра на здравеопазването, които трябва да бъдат изпълнени до края на май 2025 година. Тези препоръки целят подобряване на ситуацията и доближаване на показателите до средните за ЕС.

Необходимост от спешни мерки

Експертите подчертават необходимостта от по-ефективна грижа за бременните и децата, осъществяване на първична превенция още след раждането и при отглеждането на децата, заедно с ефективна вторична профилактика и лечение след появата на заболяване.

Изводът е ясен - България трябва спешно да предприеме мерки за подобряване на майчиното и детското здраве, за да намали детската и майчина смъртност до нива, по-близки до средните за Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- За какво протестирате?
- Нямам работа.
- Ето ти една визитка, и утре започваш работа при мен.
- Е па ти от целия митинг баш мен ли уцели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари