Службите за бързо реагиране в Русе са готови да действат

0
90% пътищата са приведени в добро състояние и Областно пътно управление е практически подготвено
90% пътищата са приведени в добро състояние и Областно пътно управление е практически подготвено

В Областна администрация – Русе се състоя съвместна пресконференция за обсъждане на въпроси, касаещи справянето с интензивния трафик и вероятността от възникване на екстремални обстоятелства през празничните и почивни дни.

Участие взеха ръководителите на Регионална здравна инспекцияРусе, Центъра за спешна медицинска помощ – Русе, ОД на МВР Русе,  РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе,  Областно пътно управление – Русе, Митница Русе, „Военно окръжие“ - Русе.

Въпреки прогнозираното добро време до Нова година, срещата се проведе с цел обсъждане организацията на движението, способността да бъдат затворени пътни участъци при необходимост, дежурствата в службите за бързо реагиране, готовността да се покрие събитие в случай на заплаха, способността да се мобилизират допълнителни сили и средства, действия при евакуация и др.

Минчо Минчев – директор на Областно пътно управление – Русе, информира, че са извършени необходимите проверки, като готовността на техниката и фирмата се поддържат  чрез непрестанни проверки от страна на Областно пътно управление. Създадена е възможност машините да бъдат разпределени по бази и да се използват с друго предназначение, като в срок до 36 часа да бъдат преоборудвани, за да изпълняват специализирани дейности. „Инертните материали са доставени на 60%, което е повече от изискуемото за сезона“, допълни той. Минчев посочи, че подготвителната дейност е обхващала множество отводнителни мероприятия, кърпежи, отстраняване на ограничителни валове, задържащи вода. Той заключи, че на 90% пътищата са приведени в добро състояние и Областно пътно управление е практически подготвено.

Като слабост беше посочена липсата на водачи за роторните машини. За коригирането на същата областният управител на Област Русе се разпореди началникът  на „Военно окръжие“ – Русе да изготви справка на лица, които биха могли да се привлекат за водачи на специализираните машини в случай на необходимост. На следващо място, доц. д-р Бурджиев настоя за изготвяне на актуализиран списък на земеделските производители в Областта, разполагащи с високо проходима техника, която би била от полза при екстремални обстоятелства.

От „Митница“ – Русе съобщиха, че от 10 дни договорът със снегопочистващата фирма „Берус“ е сключен. Допълнителни мерки за облекчаване на евентуална критична ситуация е назначаването на комендант на Дунав мост – Стефан Куцаров. Венцислав Халаджов – началник на „Митница“ – Русе допълни, че създалата се ситуация около нововъведения механизъм за картово разплащане е овладяна. Предстои въвеждане на терминал за DKV карти и инсталиране на нова версия на системата. В допълнение, той информира, че са предприети действия за осигуряването и монтирането на трети кантар с оглед достигане на близо 100% пропускателна способност на Дунав мост.

Комисар Димитър Павлов – директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе, посочи, че машините са снабдени с GPS системи за проследяване, има тетра свързаност с МВР, техниката е в изправност, като не са налице проблеми с техническото й обслужване. Относно ограничения човешки ресурс, комисар Павлов уточни, че всички колеги са в готовност да реагират. В заключение, той апелира за толерантност на пътя.

Старши комисар Теодор Атанасов – директор на ОД на МВРРусе, посочи, че служителите на ОД на МВР Русе имат готовност за работа при екстремални условия. Техниката е оборудвана на база на допълнително отпуснати средства.  Извършена е оптимизация на човешкия ресурс, като е създадена организация за засилени дежурства през празничните и почивни дни.

Д-р Маргарита Николова -  директор на Регионална здравна инспекцияРусе, информира, че списъците на хора на хемодиализа са актуализирани, като има създадена организация за своевременно реагиране при промяна. Дежурства през празниците ще дават инспектори от отдел „Противоепидемичен контрол“ и шофьор, както и от отдел „Медицински дейности“.

От Центъра за спешна медицинска помощ – Русе потвърдиха 100% си готовност да посрещнат нуждата на гражданите от бърза реакция при действително спешни случаи. Готовност потвърдиха и от „Районен център – 112“.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари