Следствието разполага с предполагаемото оръжие от стрелбата срещу Тръмп

0
Използването на полуавтоматичната пушка АР-15 даде повод за разпалване на нови дебати по въпроса за оръжейния контрол в САЩ
Използването на полуавтоматичната пушка АР-15 даде повод за разпалване на нови дебати по въпроса за оръжейния контрол в САЩ Снимка: AP / Gene J. Puskar

Използването на полуавтоматичната пушка АР-15 даде повод за разпалване на нови дебати по въпроса за оръжейния контрол в САЩ

Следствието по опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания вече разполага с предполагаемото оръжие на стрелбата по него - полуавтоматична пушка АР-15.

Тази информация бе предадена от агенция ДПА, позовавайки се на американските вестници "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Пост".

По време на инцидента, Тръмп оцеля с лека рана на дясното ухо, но ситуацията в малкия град Бътлър, северно от Питсбърг, остави един мъж мъртъв и двама души с тежки наранявания. Заподозреният извършител на стрелбата, двадесетгодишният Томас Матю Крукс от Бентъл Парк, Пенсилвания, също бе ликвидиран.

Полуавтоматичната пушка АР-15 – контекст и спор

Полуавтоматичната пушка АР-15 е известна с това, че е цивилната версия на армейския автомат М16, произвеждан от оръжейния концерн "Колт". Макар и да изглежда почти идентично на военния си аналог, АР-15 няма режим на автоматична стрелба. Въпреки това, опитните стрелци могат да произведат бърза серия от единични изстрели. Огневата мощ на оръжието варира в зависимост от производителя, като цената му в САЩ е около 1000 долара и може да бъде закупена дори онлайн.

Производството и достъпът до АР-15 предизвикаха значителни спорове в САЩ през последните десетилетия, след като оръжието бе използвано в няколко масови стрелби. В продължение на няколко години полуавтоматът беше забранен, но от 2004 година насам отново има свободен достъп до него.

Нови дебати за оръжейния контрол

Използването на АР-15 при покушението срещу Тръмп е повод за разпалване на нови дебати по въпроса за оръжейния контрол в САЩ. Защитниците на правото на притежание на оръжие твърдят, че милиони американци използват карабината за лов, самозащита или за развлечение на полигони в стрелкови клубове. Въпреки това, множеството инциденти с това оръжие пораждат въпроси относно неговата регулация и достъп.

Според ДПА, случаят в Пенсилвания отново поставя на дневен ред необходимостта от по-строг контрол върху продажбата и притежанието на полуавтоматични оръжия. Този инцидент, заедно с предишни масови стрелби, продължава да бъде гореща тема в американската политика и обществено мнение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари