След летните харчовете: Русенци залагат техника за ремонтни дейности

3
Не всички заложни къщи в Русе обаче приемат такива залози
Не всички заложни къщи в Русе обаче приемат такива залози Снимка: БГНЕС / архив

Не всички заложни къщи в Русе обаче приемат такива залози

Заложните къщи в страната бележат нови тенденции: родители залагат тротинетки и скъпи детски колички, за да покрият бюджетни дупки след лятната ваканция. Проверка на екипа на „Телеграф“ разкрива, че в последните месеци заложните къщи регистрират все повече клиенти, които оставят детски принадлежности на залог, опитвайки се да се справят с последиците от летните харчове. Електрически тротинетки, които в магазините струват хиляди левове, се залагат за суми около 500 лева, като дори детски колички, обикновено оценявани на 350-400 лева, се предлагат за едва 180-190 лева.

Според Калоян Стоянов, управител на заложна къща в столичния квартал „Люлин“, родителите често избират този начин не само заради финансови затруднения, но и поради опасения за безопасността на децата си. Тротинетките, които са сред най-популярните детски средства за придвижване, се оказват обект на внимание и поради риска от инциденти. „Предпочитам да съм на загуба, но да не рискувам синът ми да пострада на пътя“, споделя пред „Телеграф“ баща, който е решил да заложи тротинетката на детето си.

В центъра на София, където потокът от туристи е по-голям, се наблюдава интерес към реплики на луксозни часовници. „Реплики на ролекси, които се предлагат в обекти на метри от булевард „Витоша“, намират своите купувачи, въпреки че не са оригинални“, споделя Петър Николов, управител на заложна къща. Според него клиентите, които плащат по 500 лева и повече за тези артикули, са наясно, че купуват копия, но за тях е важно качеството на изпълнението.

В районите с повишено туристическо присъствие, като центъра на София, освен местните жители, чужденци също се интересуват от предлаганите в заложните къщи стоки. Белгийци и нидерландци проявяват особен интерес към златото и скъпоценностите, докато тайванките, според Николов, купуват сребро „на килограм“.

По морските курорти заложните къщи също преживяват бум в търсенето, особено на златни накити и мобилни телефони. Закъсали туристи често залагат своите ценности, за да получат свежи пари в брой. Златните гривни, мъжки ланци и други бижута се продават бързо, като често хората залагат тези предмети с надеждата да ги изкупят обратно. Въпреки това, не са редки случаите, в които накитите се продават директно на половин или дори на 30% от реалната им стойност.

Експертите от бранша отбелязват, че най-търсените стоки остават златните бижута и скъпоценните камъни. Особено търсени са брачни халки и годежни пръстени, които след развод често биват предлагани на ниска цена. Макар някои скъпи часовници, оценени на хиляди левове, да залежават с години, реплики на същите модели се продават много по-лесно и изгодно.

В Русе, в разгара на сезона на ремонтите, заложните къщи приемат разнообразна техника, необходима на майсторите. Винтоверти, шлайфмашини и бормашини се предлагат на цени значително по-ниски от тези в специализираните магазини. Някои заложни къщи приемат само нова техника за ремонтни дейности, а други имат изискване тя да е малко използвана и да работи. Необходимо е обаче да се направи проучване къде могат да се предадат или пък закупят тези предмети, защото голяма част от заложните къщи в Русе работят със злато, сребърни бижута, ценни накити с диаманти и др. поради липса на място.

Като цяло, заложните къщи се адаптират към променящите се потребности на своите клиенти, приемайки нови и разнообразни артикули, за да отговорят на търсенето. От тротинетки и детски колички до златни бижута и електронна техника, заложните къщи в България продължават да играят важна роля за хората, нуждаещи се от бърз и краткосрочен финансов ресурс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари