Скрити симптоми на алкохолизма

1
Как да разпознаем ранните признаци
Как да разпознаем ранните признаци

Как да разпознаем ранните признаци

Честите настинки, ниското либидо и високото кръвно налягане може да са индикатори за започващ алкохолизъм, сочат експерти в статия, публикувана от „Дейли Мейл“.

Въпреки че много хора асоциират алкохолизма с очевидни симптоми като прекомерна консумация на алкохол и проблеми с работата или семейния живот, има и скрити знаци, които често остават незабелязани.

Хипертонията - сигнал за началото на алкохолизъм

Нейтън Пенман, клиничен директор в здравната благотворителна организация Nuffield Health, подчертава, че високото кръвно налягане може да бъде ранно предупреждение за алкохолизъм. „Поради продължителната консумация на алкохолни напитки, кръвоносните съдове се стесняват, което принуждава сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта в тялото. Това води до повишаване на кръвното налягане“, обяснява Пенман. Хипертонията увеличава риска от инфаркт, инсулт и деменция, което прави ранното откриване и управление на този симптом от изключителна важност.

Намаленото либидо - неочаквано следствие от злоупотребата с алкохол

Друг неочевиден симптом на алкохолизма е намаленият интерес към секса. В началото алкохолът може да стимулира хормоните серотонин, допамин и тестостерон, които са отговорни за либидото. Но при системна злоупотреба с алкохол нивата им започват да спадат, водейки до проблеми с плодовитостта и оргазма, менструални нередности и импотентност. „Алкохолът първоначално може да действа като афродизиак, но дългосрочната злоупотреба води до обратния ефект“, отбелязва Пенман.

Лошото настроение и тревожността като признаци на проблеми с алкохола

Лиза Гън, специалистка по превенция на психичното здраве, посочва, че постоянният лош дух и повишената тревожност също могат да бъдат признаци на алкохолизъм. Излишъкът от алкохол влияе негативно на качеството на съня, водейки до постоянна умора и недостиг на важни витамини и микроелементи. „Хората често не свързват лошото си настроение и тревожност с консумацията на алкохол, но това е важен знак, който не трябва да бъде пренебрегван“, обяснява Гън.

Допълнителни симптоми на прекомерна консумация на алкохол

Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до множество здравословни проблеми, включително зрително увреждане, отслабена имунна система, чести настинки и стомашно-чревни проблеми. „Алкохолът има негативен ефект върху почти всички системи на тялото, затова е важно да се следят тези симптоми и да се търси помощ при необходимост“, подчертават експертите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Доктор
    Един от признаците за тежка умствена изостаналост вследствие на систематичен алкохолизъм е симпатизиране на бандеронацистка УСрайна и пасивен хомосексуализъм.Коментар номер 3 е типичен пример за затъпяване вследствие на тежка алкохолна и наркотична злоупотреба!
  • -7
    3
    Вовата Путин
    При мен като пия, най-много искам да ме праскат в гъза и после в устата!
  • 2
    2
    До Джони
    Чукаш си май главата в стената.
  • -3
    1
    джони
    Като пия как чукам, малиииии.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари