Скок в цените на горивата в Русе

0
Шофьори и собственици на бензиностанции споделят своите притеснения
Шофьори и собственици на бензиностанции споделят своите притеснения

Предизвикателства пред шофьорите и бизнеса

Цените на горивата в Русе бележат нов ръст.

Жителите на Русе се сблъскват с поредно увеличение на цените на горивата. Това повишение, регистрирано през последната седмица, поставя нови предизвикателства пред шофьорите и бизнеса в града.

Личен опит: Икономии в транспортния сектор

Илия Иванов, шофьор на товарен микробус от Русе, сподели пред БНТ своите притеснения относно нарастващите разходи за гориво. Месечният му бюджет за гориво вече надхвърля 1000 лева, което го принуждава да преосмисли работните си ангажименти.

"Определено ще съкратя пътуванията!", заявява Иванов, добавяйки: "Притеснение, да! Понеже ми спира дейността, работата ми е свързана с пътуване! Разходите се увеличават, приходите намаляват! Не знаеш вече за кое по напред да отделяш".

Анализ на пазара на горива

В Русе литър дизел се продава за 2 лева и 30 стотинки, докато бензинът е с една стотинка по-евтин. От началото на септември цените в града са се повишили с 10 стотинки.

Венцислав Пенгезов, собственик на бензиностанция, обяснява сложността на ситуацията: "След последните събития в Близкия изток цената тръгна нагоре с очакване на ескалация. Факторите, които влияят на цената на петрола са икономически, политически, ако щете и природни. От икономическа гледна точка няма причина петролът да се увеличава поради слабите резултати на щатската икономика, високите лихви, които станаха там, проблемите в имотния пазар в Китай, слабите икономически резултати на Германия, която е най-голямата икономика в ЕС и оттам по-ниско очаквано потребление. Също така влияе и политиката на ОПЕК, което си е картелна организация. Ако Русия нямаше износ, който да е по-голям от квотата, която е приела, цената щеше да бъде по-висока на барел".

Сравнение с предходната година

Въпреки скорошното увеличение, представители на бранша отбелязват, че настоящите цени са значително по-ниски в сравнение със същия период миналата година.

Влияние върху потреблението

Илия Иванов коментира поведението на потребителите: "На когото му е необходимо по спешност или по работа ще не ще, ще зарежда и ще пътува".

Венцислав Пенгезов добавя: "Хората зареждат, но от доста време се наблюдава един спад, който е свързан с влиянието на инфлацията върху потреблението. От една две години секторът изпитва трудности. Надяваме се, че сегашната ситуация е временна".

Предвид динамичната обстановка, експертите от бранша се въздържат от прогнози относно бъдещото движение на цените на бензина и дизела.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    7
    бензиниколонка
    6-ти, не мога да отговоря от името на тези двамата- може те да искат(щом единия е собственик на бензиностанция) да вдигат цените. Аз казвам това,което са видели и другите. В понеделник минах покрай бензиностанцията на Марешки, бензина беше 2,29. Аз зареждам само на Петрол до Лидл, предния меец заредих бензин под 2,60( не помня точно цената дали бе 2,55 или 2,56 или 2,57), предната седмица бе под 2,40.
  • 0
    6
    До бензиноколонката
    а тия двамата защо са казали в БНТ за повишение в Русе, ако не е вярно?
  • 4
    5
    бензиноколонка
    4-ти, кога последно си минавал покрай бензиностанция? Задавзш тъпи въпроси - няма увеличение! Както са отбелязали 1-ви и 3-ти коментар има понижение на цените! Драскачката Петя от къде е измислила тази глупост , сигурно и тя самата незнае!
  • 4
    4
    Аз
    Някой ще обясни ли защо само в Русе от цяла България се вдигат цените на горивото.Няма ли регулаторни органи в тази държава? Тук ли са най - алчните и безскрупулни собственици на бензиностанции? А името на бензинаджията нещо ми е познато , беше писано за него и някакви гори сякаш .
  • 5
    3
    daskal
    Глупости! За последните 2-3 месеца цената падна с около 30 стотинки - въпреки апокалиптичните прогнози заради Русия. Бензин А 95 днес е 2.46 лв. на Лукойл.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари