Синя Суперлуна озари небето

0
Земният спътник тази вечер изглежда 30% по-голям и 15% по-ярък
Земният спътник тази вечер изглежда 30% по-голям и 15% по-ярък Снимка: Иво Ботев

Пълнолунието през август съвпада с перигея на Луната, предоставяйки зрелищна гледка

Тази вечер, в 21:25 часа българско време, небето бе озарено от първата суперлуна за 2024 година.

Това астрономическо явление, наричано "Есетрова луна" или "синя луна", впечатли наблюдателите с изключителната си яркост и големина, поради близостта на Луната до Земята. Въпреки че явлението можеше да се наблюдава с просто око, използването на бинокли или телескопи разкриваше допълнителни детайли на лунната повърхност, които обикновено остават скрити.

Пълнолунието през август е известно като суперлуние, явление, което се случва, когато орбитата на Луната около Земята достигне своя перигей – най-близката точка до нашата планета. Тъй като орбитата на Луната не е идеален кръг, перигеят и пълнолунието понякога съвпадат, което създава суперлуна – момент, в който Луната изглежда по-голяма и по-ярка от обикновено.

Тази година "Есетровата луна" носи и допълнителна астрономическа стойност. Тя е и "синя луна", което я прави още по-редко явление. Сините луни се появяват веднъж на всеки две до три години и има два вида такива луни. Първият е месечната синя луна, която представлява второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Вторият вид е сезонната синя луна, която се определя като третото пълнолуние от общо четири в рамките на един астрономически сезон.

"Есетровата луна" се нарича така заради съвпадението с периода, в който есетровите риби в Северна Америка, обитаващи Големите езера, се появяват най-масово. Това наименование добавя културно и природно значение към астрономическото явление.

От лятното слънцестоене на 22 юни насам, до момента, вече се наблюдаваха две пълнолуния - на 22 юни и на 21 юли. Суперлуната на 19 август ще бъде третото поредно пълнолуние в този астрономически сезон, а четвъртото и последно ще настъпи на 18 септември, точно преди есенното равноденствие на 22 септември.

Според Националната агенция за аеронавтика и космически изследвания на САЩ (НАСА), такива астрономически феномени се случват с интервал от около две до три години. Ето защо всяко едно от тези явления привлича вниманието както на любители, така и на професионални астрономи, като предлага уникална възможност за наблюдение и фотографиране на нощното небе.

Годината тепърва обещава още три подобни явления, като всяко следващо ще носи своята магия и възможност за изследване на Луната в детайли.

Красив кадър и впечатленията си сподели и русенският фотограф Иво Ботев:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари