"Луната на ловеца" озарява небето на 17 октомври

0
След броени дни ще бъде наблюдавана най-голямата и най-ярка луна за годината
След броени дни ще бъде наблюдавана най-голямата и най-ярка луна за годината

След броени дни ще бъде наблюдавана най-голямата и най-ярка луна за годината

Жителите на Русе и цялата страна ще имат възможност да се насладят на изключително рядко астрономическо явление на 17 октомври 2024 година. Тогава ще можем да наблюдаваме най-голямата и най-ярка суперлуна за годината, известна още като "Луната на ловеца".

Това природно явление се дължи на факта, че на тази дата естественият спътник на Земята ще се намира на най-близкото си разстояние до нашата планета - малко над 357 000 километра. Това е точката, в която Луната преминава през перигея на своята орбита.

Терминът "суперлуна" се използва за описание на голямо пълнолуние - феномен, при който пълната фаза на Луната съвпада максимално с момента, в който тя преминава през най-близката до Земята точка от своята орбита. В резултат на това, Луната изглежда визуално по-голяма с около 13,5 процента в сравнение с пълнолуние, което се случва, когато тя е в най-отдалечената си точка от Земята, известна като апогей.

Интересен факт е, че по време на това впечатляващо небесно събитие, ще бъде активен и метеорният поток Ориониди. Неговият пик се очаква на 20-21 октомври 2024 година, което допълнително ще обогати гледката за любителите на астрономията.

Важно е да се отбележи, че терминът "суперлуна" е по-скоро популярен, отколкото строго научен. Това явление обикновено се наблюдава само три или четири пъти годишно, като събитията са последователни поради постоянно изместващата се овална орбита на Луната.

2024 година е особено богата на подобни събития, като се очакват общо четири суперлуни. Началото на поредицата от небесни спектакли постави августовската суперлуна, последвана от септемврийската, която съвпадна с частично лунно затъмнение. Октомврийската суперлуна ще бъде най-близката и най-впечатляващата за годината. Последната суперлуна за 2024 година, известна като "боброва", ще може да се наблюдава на 15 ноември.

За тези, които се интересуват от лунните фази, е добре да знаят, че последното обикновено пълнолуние за годината, наричано още "студена луна", ще настъпи на 15 декември 2024 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари