Синхронизиране на пръсканията срещу комари от двете страни на река Дунав

0

Областният управител на Русе и кметът на Гюргево обсъдиха нови възможности за сътрудничество

Областният управител на Русе, Драгомир Драганов, и кметът на Гюргево, Адриан Ангелеску, обсъдиха начините за разширяване на сътрудничеството между местните власти в България и Румъния с фокус върху устойчивото развитие на Дунавския регион. Срещата се проведе с участието на заместник областния управител Георги Георгиев, двамата заместник-кмета на Община Гюргево Йонел Мускалу и Мариан Дамян, и изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Европейски възможности за партньорство

Драганов подчерта важността на използването на възможностите, предоставени от Европейския съюз, за подобряване на партньорството между България и Румъния. Той насърчи по-голяма активност от страна на общините в двете държави и реализирането на повече качествени проектни предложения по програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег VI-А РумънияБългария 2021-2027. Програмата разполага с бюджет над 207 милиона евро, насочени към дейности, свързани с изменението на климата, превенцията и управлението на риска, опазването на околната среда, устойчивия транспорт, както и насърчаването на заетостта и мобилността на работната сила.

"Европейският съюз ни дава много възможности за подобряване на партньорството. Въпросът е ние да съумеем да се възползваме от тях по най-добрия начин, така че да решаваме ефективно проблемите на хората," заяви Драганов.

Консолидация на ресурси и междуинституционално партньорство

Според Драганов, сътрудничеството между институциите, и особено между общинските администрации в двете страни, може да навлезе в нов етап. За целта е необходимо да бъдат консолидирани ресурсите на държавната и местната власт. Той увери, че Областната управа в Русе ще подкрепи всяка инициатива, насочена към постигане на реална кохезионна политика, която да доведе до осезаеми резултати за гражданите.

"Областната управа в Русе ще подкрепи всяка инициатива, която има за цел постигането на реална кохезионна политика. Междуинституционалното партньорство трябва да води до реални резултати, които да се усещат пряко от хората – като рехабилитацията на пътища, организирането на съвместни културни прояви и др. подобни," допълни той.

Синхронизация на пръсканията срещу комари

Драганов настоя за синхронизиране на пръсканията срещу комари от двете страни на река Дунав. Румънската страна планира наземни третирания до октомври и авиационни пръскания през юли и август. Той също така изрази позицията си против изграждането на инсинератора за биологични отпадъци в Гюргево.

Развитие на туризма и бъдещи проекти

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за развитие на туризма в двата региона. Участниците изразиха увереност, че с подходящи проекти и сътрудничество могат да се постигнат значителни успехи в тази област.

Срещата бе реализирана със съдействието на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и демонстрира ангажираността на двете страни към укрепване на трансграничното сътрудничество и реализиране на проекти с висока добавена стойност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Комшу какво ти е? Имаш болнав вид!
- Уфф... от една седмица водя здравословен начин на живот...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари