Синът на Радой Ралин: Сега има диктатура на простака

6
Между сатирата и реалността: Семейството на Радой Ралин разказва
Между сатирата и реалността: Семейството на Радой Ралин разказва Видео: NOVA

Между сатирата и реалността: Семейството на Радой Ралин разказва

В навечерието на Деня на независимостта, думите на легендарния български сатирик Димитър Стоянов, по-известен като Радой Ралин, отекват с особена сила: "Как ме мъчи всеки ден тоз въпрос трагичен - хем да бъда откровен, хем да бъда симпатичен". Тези редове поставят началото на една вълнуваща история за независимостта, разказана от сина и внучката на Радой Ралин пред журналистката Виктория Бояджиева.

Стоян Стоянов, син на известния писател, споделя своите възгледи за съвременното състояние на обществото: "На власт са хора, които не са набожни, които са простаци. Сега има диктатура на простака". Тези думи разкриват дълбоко вкоренено разочарование от текущата политическа и социална ситуация в страната.

Стоян разказва за травмиращ инцидент от миналото си, който илюстрира трудностите, пред които се е изправяло семейството: "Непознат човек искаше да ме блъсне с колата си, но избегнах удара. Той излезе и ми счупи ченето с юмрук. На другия ден имах изпит в Художествената академия, който се провали". Този случай е само един пример за предизвикателствата, с които се е сблъсквало семейството на Радой Ралин.

Години по-късно, Стоян и семейството му вземат трудното решение да емигрират. "Имахме няколко дела на съдия-изпълнители с космически суми, тук нямаше как да се погасят", обяснява той причината за това решение. Съпругата му Таня допълва картината, разкривайки още един аспект от натиска, оказван върху семейството: "През 2009 година един от агентите на ДС е стоял в техния дом и е искал да вадят писма на свекър ѝ от архива, за да може той да напише книга".

В контраст с тези трудни спомени, внучката на Радой Ралин - София Стоянова, представя своя творчески отговор на наследството на дядо си. Тя създава книгата "Правото да се очароваш" като контрапункт на произведение на своя знаменит дядо, продължавайки по свой начин литературната традиция на фамилията.

Тази история за семейство Стоянови е едновременно разказ за борбата за независимост на мисълта и духа, както и свидетелство за цената, която понякога се плаща за отстояването на собствените убеждения. В деня, когато отбелязваме независимостта на България, тя ни напомня, че свободата е не само национален идеал, но и лична отговорност, която всеки от нас носи и отстоява ежедневно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари