Швейцарците отхвърлиха плана на Берн да "ремонтира" втория пенсионен фонд

1
Сега Берн вероятно ще трябва да подготви алтернативна реформа
Сега Берн вероятно ще трябва да подготви алтернативна реформа

Сега Берн вероятно ще трябва да подготви алтернативна реформа

На референдум, проведен на 22 септември, швейцарските граждани гласуваха против предложението на правителството за реформиране на фирмените пенсионни фондове, съобщи Банкеръ. Това е второто отхвърляне на подобна инициатива през тази година, след като през март също бе отказано предложението за реформи в пенсионната система. Планът на правителството, който предвиждаше увеличаване на пенсионните отчисления и намаляване на бъдещите пенсии като мярка за справяне с по-дългата продължителност на живота, получи подкрепа от едва 32.9% от участниците при избирателна активност от 45.2%, сочат окончателните резултати.

Основните елементи на предложението включваха по-високи пенсии за хората с по-ниски доходи, като целта беше да се помогне на жените, които според правителствените изчисления са най-засегнати. Въпреки това, след приемането му от парламента, профсъюзите организираха подписка и събраха над 50 000 подписа за провеждане на референдум, твърдейки, че работниците ще трябва да плащат повече, но ще получават по-малко.

Организацията на швейцарската бизнес общност, Economiesuisse, изрази задоволство от запазването на статуквото, но предупреди, че реформи ще са необходими заради промените в демографията и удължената продължителност на живота. Според техни представители, пазарът на труда и пенсионната система ще трябва да се адаптират към тези нови реалности.

Мая Граф, законодателка от Зелената партия, която подкрепи законопроекта, изрази разочарование от резултата и подчерта, че остава неразрешен проблемът с неравенството в пенсиите между мъжете и жените. Според нея жените получават средно с 44% по-ниски пенсии, което увеличава риска от бедност в по-късните години на живота им.

През март тази година швейцарските гласоподаватели също отхвърлиха предложение за увеличаване на възрастта за пенсиониране, като предпочетоха увеличението на пенсиите с допълнително 13-то годишно плащане. За да изпълни това изискване, правителството в момента разглежда възможността за увеличаване на данък добавена стойност.

Във връзка с фирмените пенсионни фондове – вторият стълб на швейцарската пенсионна система – правителството ще трябва да подготви нова алтернативна реформа, която да осигури устойчивостта на схемата в бъдеще. Въпреки че демографските промени изискват бързи решения, няма точно определени срокове за Федералния съвет да представи ново предложение.

Министърът на вътрешните работи Елизабет Бауме-Шнайдер увери, че правителството ще се консултира със засегнатите страни, за да гарантира достоен живот за всички пенсионери. Тя подчерта, че Швейцария ще изпълни ангажиментите си за финансово стабилно пенсиониране.

Освен пенсионните реформи, на 22 септември швейцарците отхвърлиха и предложение за разширяване на защитените природни резервати. Това би ограничило строителството в тези зони, като инициаторите предупреждават, че Швейцария е една от най-застрашените държави в Европа по отношение на биоразнообразието. Природозащитните организации, които стояха зад тази инициатива, базираха своите аргументи на доклад на Европейската агенция по околна среда, който констатира, че процентът на защитени територии в Швейцария е най-нисък на континента. Идеята за разширяване на резерватите бе подкрепена само от 37% от гласувалите, и то основно в кантоните на град Базел и Женева.

Съюзът за изкуства и занаяти, който представлява малките и средни предприятия в страната, се изказа положително за резултата от референдума, посочвайки, че предложената реформа би застрашила производството на електроенергия и храни. Швейцарската Народна партия също приветства отхвърлянето на инициативата и изрази надежда, че ще бъде сложен край на опитите на природозащитниците да налагат своите идеи на фермерите.

От своя страна, Зелените определиха изхода от референдума като "пропусната възможност" за опазване на природното наследство, което е от ключово значение за качеството на живот и за икономиката. Според тях държавната инвестиция от 600 милиона швейцарски франка годишно за опазване на биоразнообразието е крайно недостатъчна и трябва да бъде увеличена, за да се постигне целта за защита на поне 30% от световната суша и океани до 2030 година, съгласно споразумението от Монреал.

Швейцарската система на пряка демокрация позволява на гражданите да се произнасят по различни въпроси чрез референдуми до четири пъти годишно. Въпреки че често участват в подобни гласувания, отхвърлянето на правителствени предложения не е толкова честа практика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари