Шест читателски гнезда очакват любителите на книгите в Русе

0
Русе се потапя в "Европейската нощ на литературата" на 25 септември
Русе се потапя в "Европейската нощ на литературата" на 25 септември Снимка: Dunavmost

Русе се потапя в "Европейската нощ на литературата" на 25 септември

Русе се готви за литературно приключение в есенната вечер на 25 септември 2024 година. Крайдунавският град за пореден път ще се присъедини към международната инициатива "Европейска нощ на литературата", предлагайки на любителите на четенето шест уникални локации, наречени "читателски гнезда".

Тринадесетото издание на събитието ще представи на русенската публика откъси от съвременни европейски литературни произведения, публикувани след 2000 година и преведени на български език. Организаторите са подготвили разнообразна програма, която ще се проведе в различни части на града, давайки възможност на участниците да се насладят на литературата в нетрадиционна обстановка.

Регионална библиотека "Любен Каравелов" и Международно дружество "Елиас Канети" продължават традицията да награждават най-ентусиазираните участници. Всеки, който успее да събере печати от всичките шест гнезда, ще получи като подарък специално подбрани книги от двете институции.

Тази година организаторите са решили да разширят географията на събитието, включвайки и локации извън градския център. Първото четене ще започне в 17:30 часа в градинката пред Народно читалище "Захари Стоянов-1937" в квартал "Дружба". Останалите пет гнезда ще отворят врати в 18:00 часа, като между отделните четения са предвидени паузи, позволяващи на участниците да се придвижат спокойно до следващата локация.

Ето пълния списък на читателските гнезда и техните четци:

  1. Градинката пред Народно читалище "Захари Стоянов-1937" - Младен Минев (17:30-20:30 часа)
  2. Амфитеатралната сцена на крайбрежната алея - Детелина Каменова (18:00-21:00 часа)
  3. Фоайето на Възрожденско читалище "Зора - 1866" - Емилия Василева (18:00-21:00 часа)
  4. Фоайето на Доходното здание - Полина Лъвчиева (18:00-21:00 часа)
  5. Дом "Канети" на булевард "Славянски" номер 12 - Иглика Пеева (18:00-21:00 часа)
  6. Градинката пред Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Татяна Савова (18:00-21:00 часа)

Организаторите са предвидили алтернативен вариант в случай на неблагоприятни метеорологични условия. При дъжд четенето, планирано за крайбрежната алея, ще бъде преместено в Дом "Канети" на булевард "Славянски" номер 12.

"Европейската нощ на литературата" е мащабна инициатива, която се провежда в множество български градове с подкрепата на редица културни институции и посолства. Сред организаторите на националното ниво са Столична община, EUNIC, фондация "Прочети София", както и посолствата и културните институти на Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Великобритания, Полша, Португалия, Република Северна Македония, Словения, Украйна, Унгария, Чехия и Швейцария.

Събитието в Русе се осъществява благодарение на съвместните усилия на Община Русе, Възрожденско читалище "Зора - 1866", Народно читалище "Захари Стоянов-1937" и визуалния артист Момчил Михайлов - Момо.

"Европейската нощ на литературата" е част от културния календар на още осем български града: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пловдив, Силистра и Чавдар. Това свидетелства за нарастващия интерес към съвременната европейска литература и желанието на българските читатели да се докоснат до нови и вълнуващи литературни светове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари