Пенчо Милков представи книга на Умберто Еко в нощта на литературата

2

Общественици и творци обединиха сили за популяризиране на четенето

За тринадесета поредна година Русе стана част от международната инициатива "Европейска нощ на литературата", предлагайки на любителите на книгите шест уникални "читателски гнезда". В тези специално подбрани локации бяха представени откъси от съвременни европейски литературни произведения, публикувани след 2000 година и преведени на български език.

Събитието привлече вниманието на русенци с разнообразна програма, включваща участието на видни общественици и творци. Кметът на Русе, Пенчо Милков, се присъедини към инициативата, демонстрирайки личната си подкрепа за културното събитие. Той избра да представи разказ от сборника "Как се пътува със сьомга" на световноизвестния италиански писател Умберто Еко. Тази книга представлява колекция от разнообразни истории, които отразяват съвременния свят с неговите парадокси и човешките слабости.

Веднага след кмета, в атмосферното фоайе на Доходното здание, фентъзи писателката Полина Лъвчиева запозна публиката с откъс от романа "Трийсет дни" на белгийската авторка Анелиз Вербеке, добавяйки нотка на съвременна европейска литература към вечерта.

Началото на литературното пътешествие беше поставено в 17:30 часа в градинката пред Народно читалище "Захари Стоянов - 1937". Тук заместник-кметът Енчо Енчев представи откъс от научно-популярния очерк "Букурещ. По пътеките на българските възрожденци...и не само" на Лулу Керчова-Пъцан и Лука Велчов - Деде, отдавайки почит на българското културно наследство в румънската столица.

От 18:00 до 21:00 часа останалите "читателски гнезда" оживяха с литературни четения, като организаторите предвидливо включиха паузи между сесиите, позволявайки на ентусиастите да се придвижват свободно между локациите.

Традиционно, инициативата се организира от Регионална библиотека "Любен Каравелов" и Международно дружество "Елиас Канети". Те поддържат обичая да награждават най-активните участници, събрали печати от всички гнезда, с внимателно подбрани книги.

Тазгодишното издание на "Европейска нощ на литературата" в Русе е плод на съвместните усилия на Община Русе, Възрожденско читалище "Зора - 1866", Народно читалище "Захари Стоянов - 1937" и визуалния артист Момчил Михайлов - Момо. Това сътрудничество между различни културни институции и творци демонстрира ангажираността на града към популяризирането на литературата и четенето. Събитието не само предостави възможност на русенци да се докоснат до съвременната европейска литература, но и затвърди позицията на Русе като културен център, отворен към световните литературни тенденции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    библиотекар
    Пенчо Милков да не си прави просташки селфита и фотосесии, а да прочете някоя книга на децата си, които изостави заради Василена.
  • 1
    4
    Галюн таймс
    Пенчик представи книга с разписанието на градския транспорт,че градът е блокаж бе левент неземен-хората не могат да отидат на работа и да се приберат(има хора бачкащи на смени)...само с показни ПРски изцепки не става...лапетиите тръгнаха на училище гледай,какво шоу е в дилижансите... ;-х
  • 2
    3
    Бенедикт
    И аз ще се включа: Пенчо бре, учи! Пенчо си мълчи. Пенчо бре, чети! Муси се, сумти. Пенчо бре, чети! Пенчо не чете. Пенчо, работи! Пенчо пак не ще… Пенча го мързи, гледа да лежи – ходи, та се май, дири да играй. Време се мина, Пенчо порасна, иска да яде – няма откъде.
  • 6
    2
    Русе
    Русе има нужда от ръка и око.Тон книги чете.Остави тези сказки за някой млад служител от общината или преподавател от ВИММЕС или Някое училище.Свтофари,паркинги,дупки,Дунав мост,задръствания,болници,детски градини,мотористи,гърнета,скорости,знаци,маркировки....... Кой да я свърши ако не кмета
  • 5
    1
    русенец
    "Веднага след кмета, в атмосферното фоайе на Доходното здание, фентъзи писателката Полина Лъвчиева запозна публиката с откъс от романа...“ Бах мааму, изненадано възкликнах аз, нима в това здание има и безатмосферни помещения?:)
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари