Шефът на НКЖИ: Създадохме екшън план

2
Планът касае най-неотложните мерки, които трябва да вземем за подобряване на железопътната инфраструктура, обясни Стоян Стоянов
Планът касае най-неотложните мерки, които трябва да вземем за подобряване на железопътната инфраструктура, обясни Стоян Стоянов Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Планът касае най-неотложните мерки, които трябва да вземем за подобряване на железопътната инфраструктура, обясни Стоян Стоянов

Днес, по инициатива на министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, се проведе отворена дискусия, посветена на развитието на железопътния транспорт в България. Събитието събра на едно място представители на "БДЖ – Пътнически превози", Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), синдикални организации, железопътни експерти и медии, с цел открито обсъждане на предизвикателствата и необходимите мерки за подобряване на сектора.

В рамките на дискусията, министър Стоянова подчерта важността от решителни действия за гарантиране на безопасността на служителите и пътниците, пътуващи с българските железници. "За да намерим решение на проблемите в железопътния транспорт, първо трябва да посочим проблема", заяви министърът в началото на срещата. Тя бе категорична, че е недопустимо пътниците да пътуват в непочистени и дори опасни влакове. "Ще бъда безкомпромисна и решителна по отношение на всяко безхаберие в системата на българските железници", добави тя.

В отговор на критиките, от "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД отчетоха, че от вчера са започнали ежедневни проверки в депата и извънредни инструктажи на персонала. Една от ключовите мерки, по които се работи, е доставката на видеорегистратори за локомотивите и мотрисните влакове, което трябва да подобри безопасността и контрола по време на експлоатация.

Изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД Георги Друмев посочи, че в страната ежедневно се движат около 17 000 влака, за които са нужни 129 локомотива. Впечатляващото е, че 49 от тези локомотиви са над 40-годишни, което е сериозен фактор за настъпилите инциденти през годината. Той подчерта, че контролът върху техническото им състояние ще бъде значително засилен, като вече са закупени необходимите технически средства за своевременно отстраняване на неизправностите.

От своя страна, генералният директор на НКЖИ Стоян Стоянов отбеляза, че инфраструктурата не отговаря на необходимите стандарти, което сериозно ограничава потенциала на железопътния транспорт в България. "Създадохме екшън план, който ще приключи в края на септември, за най-неотложните мерки, които трябва да вземем за подобряване на железопътната инфраструктура и нейното състояние", заяви Стоянов.

Железопътни експерти и синдикалисти също изразиха мнение, че е необходимо значително подобрение в диалога между "БДЖ – Пътнически превози" и НКЖИ, както и ускоряване на изпълнението на проектите, свързани с железопътната инфраструктура. Синдикалните организации настояха за строги мерки при поддържането на подвижния състав и назначаване на повече експерти в експлоатационния персонал на железниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Владо
    Екшън план .Клоуни
  • 7
    1
    Пълни Глупости
    Дрънканици за БДЖ и НКЖИ. И така 33 години вече,драчене и търмъчене от БДЖ.Не го източват,а даже го и преточват по хиляда пъти и за сметка на персонала,също.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари