Семейство на загинал пациент иска отговори след трагичен инцидент в психиатрията във Варна

0
Съдии и адвокати настояват за засилен контрол върху лечението на психично болни пациенти
Съдии и адвокати настояват за засилен контрол върху лечението на психично болни пациенти Снимка: БНТ

Съдии и адвокати настояват за засилен контрол върху лечението на психично болни пациенти

Трагичен инцидент в болницата във Варна, при който пациент с психично разстройство загина в пожар, разбуни отново обществените дебати относно необходимостта от спешна реформа в психиатричната грижа в страната. Авторитетни съдии, адвокати и правозащитници за пореден път призовават за система от мерки, която да гарантира по-хуманно и контролирано лечение на хората с психични заболявания. Те алармират, че отхвърлянето на предложените промени в закона за здравето от настоящия парламент е сериозен пропуск, който оставя пациентите в риск.

Инцидентът е засегнал дълбоко семейството на загиналия, което сега търси отговори за причините, довели до фаталния изход. Синът на починалия мъж, който е бивш учител, описва своя баща като състрадателен и интелигентен човек, но подложен на продължителни страдания поради тежко психично заболяване. Това е било петото му принудително лечение, но никой не е очаквал трагичния завършек на престоя му в болницата.

Семейството е покрусено от липсата на адекватен надзор и контрол в лечебното заведение, което според тях е допринесло за трагедията. „Защо няма видеонаблюдение, защо няма лекари, сестри и дежурни, които да следят за състоянието на пациентите? Защо няма пожарна система? Защо е вкаран там без надзор?“ – пита синът на загиналия. Тези въпроси се нуждаят от отговори, а липсата на контрол върху условията в психиатричните болници е причина за нарастващото обществено недоволство.

Според съдия Владислава Цариградска, която има дългогодишен опит в областта на психиатричното право, настоящата законодателна рамка предвижда възможности за спешно настаняване на пациенти, когато тяхното състояние е критично. В такива случаи, предложението за принудително лечение трябва да бъде внесено незабавно до съда, който трябва да вземе решение в кратък срок. Въпреки това, на практика делата се проточват с месеци, което често води до влошаване на състоянието на пациентите и до трагични инциденти като този във Варна.

Владислава Цариградска и други експерти в областта на психиатричното право подготвиха пакет от промени в закона за здравето, които предвиждаха засилен съдебен контрол върху принудителното лечение и използването на мерки като физическото ограничаване на пациентите. „Най-същественото, което щеше да има ефект върху този трагичен инцидент, е предвидената изцяло нова процедура със засилен съдебен контрол върху принудителното им мобилизиране,“ коментира съдията.

За съжаление, в последните дни от работата на парламента тези промени бяха отхвърлени, оставяйки въпросите за злоупотреби и липса на контрол в психиатричните болници нерешени. Сега никой не може да гарантира, че инцидентът във Варна ще бъде последен.

Настоящата ситуация изисква спешни и решителни действия от страна на законодателите и обществото. Необходимо е да се осигури защита на правата на хората с психични разстройства и да се предотвратят бъдещи трагедии. Докато това не се случи, случаи като този във Варна ще продължават да напомнят за необходимостта от промяна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари