Създадоха изкуствен интелект за предвиждане на престъпления

0
Технологията "Dejaview" анализира видеозаписи и прогнозира престъпни дейности с над 80% точност
Технологията "Dejaview" анализира видеозаписи и прогнозира престъпни дейности с над 80% точност Снимка: Electronics and Telecommunications Research Institute(ETRI)

Технологията "Dejaview" анализира видеозаписи и прогнозира престъпни дейности с над 80% точност

Корейски учени разработват AI системи за превенция на престъпления чрез CCTV камери.

Изследователски екип от Южна Корея постигна значителен напредък в разработването на технология, способна да открива и предвижда признаци на престъпна дейност чрез използването на системи за видеонаблюдение в реално време и изкуствен интелект (AI). Това иновативно постижение променя ролята на CCTV камерите от просто средство за наблюдение в ефективен инструмент за предотвратяване на престъпления.

Институтът за електроника и телекомуникации (ETRI) наскоро обяви успешното разработване на технологията "Dejaview", предаде Tech Xplore. Тази система използва CCTV кадри, статистически данни за престъпността, технология за определяне на местоположението и други фактори, за да открива сигнали за потенциални престъпления и да прогнозира вероятността от тяхното възникване.

Учените, стоящи зад "Dejaview", са се фокусирали върху тенденцията престъпленията да се повтарят по определени модели, включващи вид, метод, местоположение и време. Технологията, базирана на изкуствен интелект, измерва и предвижда риска от потенциални престъпления чрез сравняване на текущите екологични и социални модели с минали криминални случаи.

"Dejaview" използва два основни подхода:

  1. Технология за прогнозиране на престъпления, ориентирана към време и пространство, която анализира престъпните дейности и техните шансове в зависимост от фактори като време и място.
  2. Технология за прогнозиране на рецидивизъм, насочена към високорискови индивиди с голяма вероятност за повторно извършване на престъпление.

В сътрудничество с район Сеочо, ETRI разработи прогнозна карта на престъпността (PCM), анализирайки общо 32 656 CCTV записа, включващи инциденти и престъпни дейности, случили се в региона през последните три години от 2018 година насам. Системата показва области с висока вероятност за престъпни дейности, категоризирайки инцидентите по време, местоположение и вид.

Според тест за ефективност, проведен от Асоциацията за телекомуникационни технологии (TTA), производителността на прогнозната карта на престъпността е измерена на 82,8%.

Ким Гон-ву, старши изследовател в отдела за изследване на сигурността на изкуствения интелект на ETRI, заяви: "Успешно разработихме технология за видеонаблюдение, която използва CCTV информация за прогнозиране и предотвратяване на възможността за престъпни дейности, надхвърляйки простото откриване на престъпления. Чрез тази технология сега положихме техническата основа, която ще ни позволи да направим следващата крачка към развитието на футуристична, напреднала система за социална безопасност."

Изследователският екип на ETRI планира да развие изходната технология на "Dejaview" в специализирана система, фокусирана върху услуги, свързани с безопасността. Те възнамеряват да я разширят в различни области, включително системи за прогнозиране на престъпления в конкретни области, системи за проактивно реагиране за важни инфраструктурни обекти (летища, енергийни съоръжения, фабрики и други), системи за безопасност при големи национални събития и системи за превантивно реагиране срещу опасни действия с цел лична сигурност.

Комерсиализацията на "Dejaview" се очаква да се осъществи в края на следващата година.

Този технологичен пробив бележи първата стъпка към реализирането на концепцията, подобна на тази от филма "Специален доклад", където престъпленията се предотвратяват, преди да се случат. С развитието на тази технология, CCTV камерите еволюират от пасивни наблюдатели в активни участници в превенцията на престъпността, очертавайки нова ера в областта на обществената безопасност и сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари