Изкуствен интелект ще следи за вандали в Русе

1
Модерни камери и AI ще помагат за бързо идентифициране на нарушители
Модерни камери и AI ще помагат за бързо идентифициране на нарушители

Модерни камери и AI ще помагат за бързо идентифициране на нарушители

Община Русе предприема решителни стъпки в борбата с вандализма, като планира въвеждането на изкуствен интелект за по-ефективно видеонаблюдение. Това стана ясно от интервю на Йордан Джамбазов, директор на "Инспекторат опазване обществен ред и сигурност" в Община Русе, за Радио Русе.

Модернизация на видеонаблюдението

През последния месец броят на камерите за видеонаблюдение в Русе е увеличен с 35 нови устройства, разположени както в централната градска част, така и по главните пътни артерии. Джамбазов подчерта, че новите камери са с висока резолюция и подобрено нощно виждане.

"Естествено всичко, което слагаме е с доста голяма резолюция и доста добро качество за нощно виждане, дори имаме вече такива, които увеличихме броя им и преди ги имахме, за разпознаване на номера на лица", обясни Джамбазов.

Изкуствен интелект в помощ на реда

Общината планира да въведе система с изкуствен интелект, която ще анализира видеозаписите в реално време. Според Джамбазов, тази технология ще позволи бързо идентифициране на подозрително поведение и незабавна реакция при инциденти.

"Подготвяме се за така наречения изкуствен интелект, който да влезе при нас и да започнем да залагаме определен вид деяние. Като заложиш определена характеристика на това лице, което очакваш да извърши определен вид непристойно действие или вандалска проява, то веднага ще бъде засечено от този изкуствен интелект и ще ни даде на голям екран примерно деянието в коя част на града и какво се извършва в момента", поясни директорът.

Борба с вандализма и нарушенията

Джамбазов посочи, че видеонаблюдението вече помага за разкриването на вандалски прояви, като скорошните инциденти с чупене на бариера на Кея и повреда на новата чешмичка на площад "Дунав". Той отбеляза, че в 90% от случаите нарушителите са установени, като често става въпрос за непълнолетни лица.

"За голямо нещастие се оказва, че това са деца в подрастваща възраст. Непълнолетни основно, които в изблик на някакви емоции, в изблик на определено състояние, което ние не можем да кажем под въздействие на какво, но очевидно има някакво така въздействие допълнително", коментира Джамбазов.

Нови правила за електрически тротинетки

Интервюто засегна и темата за новите ограничения за електрическите тротинетки, въведени с промени в наредба номер 18. Джамбазов потвърди, че движението с тротинетки е забранено в пешеходните зони, тротоарите и площадите, с изключение на специално маркираните алеи.

"Основно това са пешеходните зони. Тротоари и площади на всички населени места с изключение на маркираните тротоарни и велосипедни алеи. Пешеходните пътеки в паркове с изключение на маркираните там велосипедни алеи. Това са градските градини, площадите и детски и спортни площадки за игра", уточни той.

Развитие на общинската полиция

Джамбазов изрази удовлетворение от развитието на общинската полиция, чийто състав наскоро е увеличен до 9 служители, с перспектива да достигне 11. Целта е да се осигури 24-часово присъствие на този вид полиция в града.

"Практиката показва, че с присъствието им се увеличава спокойствието и редът в града. Всички мероприятия, които се организират от общината и от неправителствени организации, ние ги подкрепяме и оказваме съдействие за протичането им в безопасност и в нужния ред", заяви директорът.

Повишаване на глобите

В заключение, Джамбазов спомена за предстоящо увеличение на глобите за нарушения на обществения ред, като част от усилията за подобряване на градската среда. Той подчерта необходимостта от баланс между контрол и самосъзнание на гражданите.

"Самоконтролът не е достатъчен, поне на този етап. Това доказва нашето общество. На първо място трябва да бъде самосъзнанието, говоренето както в семейство, така и в училище и ние сами да си бъдем арбитри и контрольори на, да кажем, непристойното поведение на лицето, което се движи до нас", заключи Джамбазов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Василка
    пенчо. Обичам те
  • 6
    1
    Питанка
    А по "Плиска" върху тротоара защо да може? Само защото някой идиот е нарисувал стрелки ли? На отсрещния тротоар пък има паркинг за коли.Къде да се движи пешеходецът, отговорете точно и ясно по конкретния случай.Алабализми не вършат работа, дайте точен отговор.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари