Сателитите Starlink вече излъчват 30 пъти повече радиосмущения

0
Изследване на ASTRON разкрива сериозни смущения от сателитите на SpaceX /снимката е илюстративна/
Изследване на ASTRON разкрива сериозни смущения от сателитите на SpaceX /снимката е илюстративна/

Изследване на ASTRON разкрива сериозни смущения от сателитите на SpaceX

Ново проучване на ASTRON разкрива, че сателитите Starlink от второ поколение излъчват 30 пъти повече радиосмущения от предшествениците си, застрашавайки радиоастрономическите наблюдения. Това сериозно предизвикателство пред учените беше потвърдено от Димитър Сотиров от Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория на Българската академия на науките, предаде вестник СЕГА.

Изследването, проведено с помощта на радиотелескопа LOFAR (Low Frequency Array), най-големият радиотелескоп на Земята за наблюдения при ниски честоти, разкрива тревожна тенденция. Докато предишните наблюдения показаха, че сателитите Starlink от първо поколение вече излъчват нежелани радиовълни, новите данни сочат, че второто поколение сателити Starlink V2-mini са значително по-проблематични.

Кеес Баса, водещ автор на изследването от ASTRON (Нидерландският институт за радиоастрономия), обяснява: LOFAR започнахме програма за наблюдение на нежелано излъчване от сателити, принадлежащи към различни съзвездия, и нашите наблюдения показват, че сателитите Starlink от второ поколение излъчват по-силни излъчвания и го правят в по-широк диапазон от радиочестоти, в сравнение с първото поколение сателити."

Анализът разкрива, че новите сателити излъчват до 32 пъти по-ярки непреднамерени радиовълни в сравнение с предшествениците си. Това ниво на излъчване потенциално надвишава международно регулираните прагове за смущения, определени за умишлени емисии, и дори по-облекчените стандарти за наземна електромагнитна съвместимост.

Баса допълва: "В сравнение с най-слабите астрофизични източници, които наблюдаваме с LOFAR, UEMR от сателитите Starlink е 10 милиона пъти по-ярък. Тази разлика е подобна на най-слабите звезди, видими с просто око, и яркостта на пълната Луна. Тъй като SpaceX изстрелва около 40 сателита Starlink от второ поколение всяка седмица, този проблем става все по-сериозен."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари