Градът на тишината: Мястото, където интернетът и смартфоните са забранени

1
Къде можете да чуете собствените си мисли в 21-ви век
Къде можете да чуете собствените си мисли в 21-ви век

Къде можете да чуете собствените си мисли в 21-ви век

В сърцето на планините Апалачи, в американския щат Западна Вирджиния, се намира малко градче, което сякаш е застинало във времето. Грийн Банк, с население от едва 145 души, е уникално място, където съвременните технологии са почти непознати. Тук няма да видите хора, вглъбени в смартфоните си, нито ще чуете познатото жужене на безжичен интернет.

Причината за това необичайно състояние се крие в близостта на града до огромния радиотелескоп "Робърт С. Бърд". Този колосален научен инструмент, с височина от 152 метра и чиния с размерите на футболно игрище, изисква специални условия за своето функциониране. Джей Локман от Националната радиоастрономическа обсерватория обяснява: "Телескопът се използва за изследване на много явления, включително и за търсене на живот във Вселената".

За да може телескопът да улавя слабите сигнали от космоса, околността трябва да бъде максимално "тиха" в радиочестотно отношение. Това означава, че Грийн Банк попада в т.нар. Зона на радиотишината – територия с площ от 3,37 хектара, където радиопредаването е строго забранено.

Тази уникална ситуация създава някои предизвикателства за жителите и посетителите на града. Шери Честнат, служител в магазина "Трентс Дженерал", споделя: "Това е като връщане назад във времето, когато всички играехме навън, вместо да седим пред компютрите. За нищо на света не бих заменила това място".

Въпреки че повечето жители са доволни от спокойния начин на живот, някои признават, че липсата на мобилни телефони може да създаде проблеми при спешни ситуации. Деби Байрели казва: "Би било хубаво да имаме мобилен телефон само за спешни случаи, за спокойствие".

Въпреки това, общността е намерила начини да се справи с предизвикателствата. Гостоприемните жители с готовност предлагат на посетителите да използват стационарните им телефони, а в града все още функционира една от последните телефонни кабини в страната.

Грийн Банк е доказателство, че животът без постоянна свързаност е възможен и дори желан от някои хора. Докато останалият свят се движи с шеметна скорост напред в дигиталната ера, това малко градче остава оазис на спокойствието, където хората все още могат да се наслаждават на звуците на природата и да чуват собствените си мисли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Спонсор
    ДАНО ТАМ НЕ ОТИДАТ ТИКВЕНИЦИ ОТ КОЧИНАТА, ЩОТО ЩЕ ИМА БОГ ДА ГО ПРОСТИ ТОЗИ ГРАД!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари