САЩ: Не подкрепяме протестите срещу правителството в Сърбия

1
Не е вярно и твърдението, че САЩ се месят в протестите в Сърбия срещу добива на литий, заявиха от американския държавен департамент
Не е вярно и твърдението, че САЩ се месят в протестите в Сърбия срещу добива на литий, заявиха от американския държавен департамент Снимка: ANSA / EPA

Не е вярно и твърдението, че САЩ се месят в протестите в Сърбия срещу добива на литий, заявиха от американския държавен департамент

Държавният департамент на САЩ категорично отрече твърденията, че САЩ се намесват в протестите срещу добива на литий в Сърбия или подкрепят движения, насочени срещу сръбското правителство. Тази позиция бе изразена в отговор на публикация на сръбската редакция на „Радио Свободна Европа“ (РСЕ), след като сръбски представители и Кремъл отправиха подобни обвинения към Запада.

„Не се учудваме, че Русия прави обратното, като инструментализира протестите и осъществява дневния си ред в Сърбия, както прави и по целия свят,“ отбелязаха от Държавния департамент на САЩ в официалното си становище за РСЕ.

Обвиненията и реакцията на Вашингтон

Реакцията на САЩ идва след като сръбските власти, включително вицепремиерът Александър Вулин, отправиха обвинения срещу западните държави, че подкрепят екологичните протести срещу проекта за добив на литий в долината на река Ядар. Според Вулин, Кремъл е предупредил сръбските власти за „подготвянето на масови безредици и опит за държавен преврат“, за които обвинява Запада.

Държавният департамент подчерта, че тяхната позиция относно Вулин е „добре известна“. Той е под американски санкции от юли 2023 година поради връзките си с Кремъл.

Протестите в Сърбия: екологични опасения и демократични права

Поводът за протестите, в които през последните седмици участват около десет хиляди граждани, е решението за откриване на мина за добив на литий от международната компания „Рио Тинто“ в Западна Сърбия. Гражданите се притесняват, че проектът може да има сериозни негативни последици за околната среда в региона.

В своята реакция американският Държавен департамент отбеляза, че протестите са мирни и гражданите имат право да изразяват своето мнение свободно. Те подчертаха, че това е важен елемент от демократичния процес.

Същевременно САЩ изразиха своята позиция, че решенията относно литиевите запаси зависят от сръбския народ и техните избрани лидери. „Вярваме, че този проект предлага на Сърбия изключителна възможност, при условие че се спазват екологичните стандарти и най-добрите световни практики. Това е решение, което Сърбия трябва да вземе сама,“ заявиха от Държавния департамент.

Най-големият протест досега

Миналата събота в Белград се проведе най-големият досега протест срещу добива на литий, събирайки хиляди граждани, които настояваха за по-голяма прозрачност и ангажимент към опазването на околната среда. С нарастващото напрежение и продължаващите обвинения, остава да се види как сръбските власти ще отговорят на обществените искания и дали проектът ще бъде реализиран в съответствие с екологичните стандарти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    N/A
    Когато САЩ кажат, че не правят нещо си, е то1но обратно. И на България и е през оная работа какво не подкрепя Америка, тъпата Русия или пък вмирисаната Украйна .i.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари