Сахарска жега в Русе: Жителите търсят спасение край Дунава

6
Повече от десет дни жителите на града търпят непоносимо високи температури
Повече от десет дни жителите на града търпят непоносимо високи температури Видео: NOVA

Повече от десет дни жителите на града търпят непоносимо високи температури

През следващите два дни България ще бъде под обсада на изключително високи температури. Във вторник и сряда следобедните температури ще достигнат 42-43 градуса на места в Дунавската равнина и по долината на река Струма. В отговор на тези екстремни условия, Националният институт по метеорология и хидрология обяви максималния червен код за опасни горещини в четири области - Благоевград, Плевен, Велико Търново и Русе.

Сахарска жега в Русе: Жителите търсят спасение край Дунав

Русе, разположен на брега на река Дунав, е сред най-засегнатите от горещата вълна. Повече от десет дни жителите на града търпят непоносимо високи температури, което превърна русенския кей и закътаните места край реката в притегателни точки за охлаждане. Въпреки че къпането в река Дунав крие сериозни опасности, мнозина пренебрегнаха рисковете в търсене на облекчение от жегата.

Река Дунав е опасна, опасна със своите бързи течения. Опасна с дълбоките подводни ями. Санитарно-хигиенните норми не са с качеството, което би трябвало да бъдат”, коментира директорът на Дирекция „Екология” в Община Русе, Любомир Владимиров. Освен в реката, хората се къпят и в градските фонтани, въпреки забраните и предупрежденията от страна на властите.

Глоби и контрол: Как властите реагират на опасното къпане

Инспекторатът и общинската полиция контролират спазването на забраната за къпане в градските фонтани и река Дунав, но наложените санкции остават символични. Глобите варират от 20 до 100 лева, което според Владимиров е недостатъчно за ефективна превенция. „Глобите трябва да бъдат увеличени. В днешните условия те не могат да постигнат нужния възпиращ ефект”, подчертава той.

Мерки за подпомагане на гражданите

Заради жегите, общината в Русе предприе допълнителни мерки за подпомагане на гражданите. В централните части на града започна раздаване на вода и измерване на кръвното налягане на желаещите, с цел да се предотвратят здравословни проблеми, предизвикани от високите температури.

Очакваните рекордни температури във вторник и сряда ще бъдат истинско изпитание за жителите на България. Областите с червен код за опасни горещини трябва да бъдат особено внимателни и да следват препоръките на властите, за да избегнат инциденти и здравословни проблеми. В тези екстремни условия е важно гражданите да търсят безопасни начини за охлаждане и да избягват рискови действия като къпането в река Дунав и градските фонтани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    30
    До 28 и
    В България си ама друг път.Хората сто пъти казаха в Булгаристан или вече в Източна Македония ,
  • 4
    29
    Бившият Кмет
    Бившият кмет каза че построил такава висока нова стена за да не се давели ,да ги предпази от самоудавяне.Тоз Стоилов ,много проззз ама кой по проззз не знам,той или Беленското говедо?
  • 0
    28
    До Погнусена
    Знаеш ли тези космати дедурници,колко млади другарки разхлестиха ис върбалака? То отгоре отзад отпред,то кожи и косми хвърчат.Един получи инфаркт докато яханедна млада камилка.Хлестенето е по тъмна доба.Ориентир са писъци,неистови стенания и пръдни от разпрани задници.Чува се и тракане на ченета.Дали са паднали или са в устата им,не знам.Юруш голям.Езда дърта нясна върху шундафела тясна Напред момчета,напред.....ура
  • 1
    27
    До her Dieter някой си
    Пиши на Български, не сме длъжни да те четем.Не запълвай със спам интернет пространството.В България сме!
  • 6
    26
    Паметлив
    До 24 Напълно подкрепям. Водата с която се пълнеха цистерните с които се миеха/мокреха улиците, беше отпадна вода от охлаждащата система на някогашната централа. На "Конския плаж" НИКОГА не са се пълнели цистерни или каквото и да е.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари