Съдът не може да открие Слави Трифонов

0
Слави Трифонов е кандидат за депутат, има публични изяви, но е в неизвестност за съда
Слави Трифонов е кандидат за депутат, има публични изяви, но е в неизвестност за съда Снимка: Слави Трифонов / Facebook

Магистрат иска шоуменът-политик да получи особен представител по дело за достъп до информация

Съдия Галин Несторов от Административния съд София-град (АССГ) иска лидерът на ИТН Слави Трифонов да получи особен представител, за да участва в дело за достъп до информация, свързана с него. Причината е, че шоуменът-политик, който е публична личност, някак си не може да бъде открит от съда. За Трифонов е имало и обявление на таблото на съда, но и това не е свършило работа, се вижда от електронното досие на делото, което "Сега" води, пишат от вестника.

И тъй като особеният представител се заплаща от ответната страна, съдия Несторов нарежда да бъдат внесени 500 лв., за да продължи процеса за достъп до информация. Следващото му заседание е насрочено за 6 февруари догодина.

А това дело е истинска съдебна сага.

През 2023 г. "Сега" спечели дело за достъп до информация срещу антикорупционната комисия КПКОНПИ, която не искаше да предостави данни за проверката на имуществото на Трифонов, която е правила. Административният съд в София даде ясни указания на комисията за това какво е публична информация и ѝ върна преписката за ново произнасяне.

"Сега" потърси информацията за Трифонов през есента на 2022 г. - колко пъти не е изпълнил законовото си задължение да декларира имуществото си, проверен ли е от КПКОНПИ, глобен ли, каква му е глобата и дали е събрана. А също и дали комисията потвърждава твърденията на Трифонов, че той е бил проверен и не са открити проблеми. След като КПКОНПИ отказа да отговори, беше заведено и спечелено дело за достъп до информация. Това обаче явно не е достатъчно за комисията.

Членът ѝ Пламен Йоцов изпрати следните отговори: Трифонов е задължен да подаде декларация за имущество и интереси като избран за депутат от 45-ото Народно събрание, както и като партиен лидер. През 2021 г. и през 2022 г. на Трифонов са издадени актове за установяване на административно нарушение - неподаването на декларация. През 2022 г. на Трифонов е издадено и наказателно постановление, с което му е наложена глоба. КПКОНПИ не споделя в какъв размер е тази глоба, по закон е между 1000 до 3000 лв. Тя е платена в 14-дневен срок, обяснява обаче Йоцов.

Той твърди, че срещу Трифонов е имало проверка, която да установи дали разходите му съответстват на приходите. Според Йоцов обаче резултатът от проверката е класифицирана информация, той не е свързан с дейността на комисията, гражданите не могат да си съставят мнение за дейността ѝ от този резултат и затова той не е обществена информация.

И "Сега" заведе ново дело. Първоначално съдия Несторов го прекрати, приемайки, че не са изпълнени негови указания в срок. Върховният административен съд обаче определи, че това не е така и делото трябва да се гледа. Така, след известно размотаване, процесът отново е в АССГ. И през юли т.г. съдия Несторов конституира като заинтересована страна Трифонов и започва за опита да го призове.

СТРАНЕН ТЕАТЪР

Неоткриването на лидера на политическа партия и медийна знаменитост Слави Трифонов, за да бъде призован за съдебно заседание, мога да определя като куриоз, какъвто не съм срещал в 25-годишния си съдебен опит, коментира пред "Сега" адвокат Александър Кашъмов от Програма достъп до информация, с чиято помощ се търсят данните.

Кашъмов определи като "нетрадиционен ход" конституирането на Трифонов като страна в процеса, тъй като бил засегнат от искането по ЗДОИ на "Сега" да узнае информация дали е санкциониран за неподадената в публичния регистър имотна декларация и по какъв начин. "За това решение на АССГ също бе необходима около година размисъл. Сега се оказва, че подаващият се от всеки трети билборд и телевизионна реклама политик и шоумен не бил откриваем. Направо да се чудим как се е регистрирал за изборите. Дали да не бъде уведомена ЦИК, че му е назначен особен представител и да провери дали е допустимо да се кандидатира?", пита Кашъмов.

Той припомня, че от промяната в закона през 2018 г. делата по ЗДОИ се гледат само на една инстанция и процесът обичайно отнема от 3 до 7 месеца. Изключително забавеното правосъдие в този случай, когато медия иска информация за последиците от неподадена от лидер на парламентарно представена партия декларация подкопава доверието в съда и способността му да работи в обществен интерес по такива знакови случаи. Надяваме се час по-скоро да бъде сложен край на този странен театър, в който не на последно място заявителят в името на интереса на гражданите трябва да плати защитата на собственика на шоубизнес, радващ се вероятно на добри доходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    На инат!
    Аз пък ще гласувам за него! На инат бе! Да ви е гадно на олигархичните партии! Само заради вас ще гласувам за него!
  • -1
    2
    потрес
    Българи, тази толкова противна, отвратителна и нечистоплътна мутра на мафиот от подземния свят, какъвто винаги е бил, е на чалгаря от Учиндол Славуца! Този наглец, също като ментора си и архитект на чалгарската му сбирщина - агент Сава, не признава закони и правила! Наглостта на мумията на снимката премина всякакви граници! Както и на санитарите му Простак Хаджи Тошко Африканското шимпанзи и клептомана Балабана Джебчията! Българи, ако случайно около вас видите Балабана, бягайте или си пазете джобовете! Той е джибчия! Интересно, ако все пак "българският съд" успее да призове учиндолския чалгар на разпит, кОЙ ще бута инвалидната му количка? Хаджи Тошко Африканското шимпанзе или Балабана джебчеятна?! И след тази наглост а на учиндолското сакато нищожестов, КОЙ глупак и анивник ще гласува за тези неграмотни чалгари, КОЙ? КОЙ нормален българин ще гласува за "малкоот ДПС"?!
  • 1
    1
    xaxaxax
    В гробищата да го търсят.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари